Mindent egybevetve összesen 796 darab Suzuki Jimny jelent meg egy dél-afrikai találkozón a múlt hétvégén, amiből 787-tel a Guinness-rekorderek közé is bekerült a japán márka. No, nem éppen úgy, ahogy korábban számos márka, többek között a Lamborghini, azaz a rekord felállításában nem az játszott közre, hogy ekkora létszámban képviseltette magát a helyszínen a Suzuki terepjárója.

Ellenben egy annál furcsább csúcsot hoztak össze az éves Jimny-összejövetelen: azt dokumentálták a Guinness Rekordok Könyvében (GWR), hogy ugyanabban az öt másodperces időtartományban egyszerre kapcsolták fel a fényszórókat a 787 Jimnyn. Furcsának tűnhet első blikkre a rekord, de magától a Suzukitól sem állnak távol a különös kísérletek: néhány hónappal ezelőtt az ibériai importőrnél azt vizsgálták meg, hány embert lehet bezsúfolni egy Vitarába.

A képre kattintva galéria nyílik!

Egy rakás Suzuki kellett a furcsa világrekordhoz 1

Az eseményt pedig már 2020-ban megrendezték volna, a Jimny 50. évfordulója alkalmából, de ahogy sok minden másnál, a koronavírus-járvány ez esetben is keresztülhúzta a számításokat. Ennélfogva nem kizárt az sem, hogy minden eddiginél nagyobb Jimny-találkozót hoztak tető alá Dél-Afrikában, ám ezt mostanáig nem rögzítették hivatalosan.

Egy rakás Suzuki kellett a furcsa világrekordhoz 13

Fotó: Suzuki/MotorPress

Negyedik generációjánál tart a típus, amit a Suzuki első globális sikereként jegyeznek, gyártását 1970-ben kezdték meg. Népszerűségét jól bizonyítja, hogy a legújabb Jimny érkezéséig összesen 190 országban több mint 2,85 millió példányt értékesítettek. A legújabb éra 2018-ban vette kezdetét, személyautóként azonban már 2020 óta nem forgalmazzák Európában, amióta szigorították a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó normát, ám haszonjárműként visszatért a Jimny az öreg kontinensre.