Legutóbb Budapesten a II. Kerületi Rendőrkapitányság kapott alapítványi adomány segítségével egy Skoda Fabiát. Az 5,6 millió forintért beszerzett autót a kapitányság civil jellegű „pofátlan(tan)ító” autóként állította szolgálatba, hitelesített menetrögzítő kamerával és rejtetten beépített fény-, valamint hangjelzést adó eszközökkel felszerelve.

Az ilyen egyedi beszerzésű járművek típusa gyakorta, mint ebben az esetben is, eltér a központi beszerzésű autóktól, így még a figyelmesebb, rutinos szabálytalankodókat is képesek megtéveszteni – írja a rendőrség.

Az autót közlekedésrendészeti feladatok mellett egyéb területen is alkalmazni fogják, például nemrég a kerületi lomtalanítás során is részt vett a Fabia a járőrmunkában.

A II. kerület polgármestere elmondta, hogy a rendőrséggel együttműködve önkormányzati forrásból további fix sebességmérő pontokat alakítanak ki. A már működő „Traffiboxok” meggyőző hatékonyságot mutatnak az adyligeti, a Kapy utcai és a Máriaremetei úti mérőpontnál, a megfigyelések szerint csökkent az elhaladó autók átlagsebessége.

Új mérőpont működik szeptember 7-e óta a Törökvész úton is. További „traffiboxokat” telepítenek hamarosan az Árpád fejedelem útjához, a Hidegkúti útra és a Zöldlomb utca 24. előtti útszakaszra is.