Néhány kilométerrel a párizsi cél előtt komikus jelenet zajlott le a 110. Tour de France utolsó szakaszán: Meudon városában több versenyzőt is bemért az 50 km/órára állított radar. Jól látni az alábbi videón, hogy szépen villog a vaku.

 

Nyilván senki nem fog büntetést kapni, hiszen verseny volt, de láttunk már olyat nemrég, amikor egy bringást megbüntettek sebességtúllépésért.

Az idei Tour de France országúti versenyen egyébként Jonas Vingegaard megvédte címét, a vasárnapi záróetapot a belga Jordi Meeus húzta be a Champs-Élysées-n.

A 26 esztendős Vingegaard  mögött az az Egyesült Arab Emírségek két kerékpárosa zárt a dobogón: az ugyancsak kétszeres győztes szlovén Tadej Pogacar a legjobb fiatalt illető fehér trikót érdemelte ki, míg a brit Adam Yates a harmadik helyet szerezte meg ikertestvérét, Simont megelőzve. A pontverseny zöld trikóját a belga Jasper Philipsen, a hegyi pontverseny első helyezettjét illető pöttyös trikót az olasz Giulio Ciccone érdemelte ki.

Szépen ereszkedett a Tour de France mezőnye, amikor villant a traffipax 2

A 2023-as Tour de France győztese: Jonas Vingegaard

A 110. Tour de France vasárnap a Saint-Quentin-en-Yvelines-ből induló 115,1 kilométeres szakasszal zárult a Champs-Élysées-n. Jövőre a párizsi olimpia miatt a verseny befutója – először a viadal történetében – nem a francia fővárosban, hanem Nizzában lesz. A férfiak záróetapja előtt kezdődött meg a nyolc szakaszból álló női Tour de France, amelynek nyitányát a belga Lotte Kopecky nyerte.

Néhány érdekes számadat a 2023 Tourról:

  • 176 induló
  • 3450 kilométeres táv (21 szakasz)
  • a verseny legmagasabb pontja a 2304 méteres Col de la Loze hágó
  • összesen 28000 rendőr, csendőr és tűzoltó biztosította a versenyt
  • a leggyorsabb szakaszon a versenyzők elérik 100 km/óra feletti sebességet
  • a bringások átlagsebessége az egész versenyre vetítve 41 km/óra