Az, hogy a világ másik oldalán, Japánban teljesen más a közlekedés, mint például Magyarországon – de mondhatnánk akármelyik európai országot –, egyáltalán nem újdonság. Az ázsiai országban továbbra is az út bal oldalán közlekednek az autók, s bár a többség áttért a tömegközlekedésre, bőven akad olyanokból, akik továbbra is volán mögé ülnek.

Odaát ezzel együtt a hétköznapok részévé váltak a teljesen kacifántos közlekedési táblák, amiktől nekünk valószínűleg már az első kereszteződésben a szemünk jojózna. Egy végzős egyetemista, Jamazaki Gaku a szabadidejében azzal foglalatoskodik, hogy ezeket a különös táblákat – vagy ahogy ő nevezi, furcsa nyilakat – gyűjti, és dokumentálja, és van is mit, mivel ezres nagyságrendben lelhetőek fel Japánban.

A 21 éves fiatalember attól sem riadt vissza, hogy ennek érdekében gyalog, tömegközlekedéssel vagy bérelt kerékpárral vegye a nyakába az országot. „Úgy néznek ki a nyilak, mintha élnének, ami még inkább elmélyíti az irántuk érzett szeretetemet” – mondta Jamazaki.

Japán 47 prefektúrájában eddig összesen 4000-nél is több, az átlagos sztenderdektől finoman szólva elrugaszkodott táblát gyűjtött össze. Mostanáig Sizuoka városában találta a legtöbbet, szám szerint 880-at.

Ezekhez képest a korábban őrültnek talált táblák egész áttekinthetőnek tűnnek…