Lángra kapott a napokban egy elektromos Ford Mustang Mach-E a lengyelországi Gdańsk városában, a gyorsan helyszínre érkező tűzoltók azonban nemcsak a lángokat fékezték meg sikeresen, de így a jármű jelentős részét meg is mentették attól, hogy a tűz martalékává váljon – számolt be az esetről helyi lapértesülések nyomán a TireMeetsRoad.

Ebben jelentős szerepet játszott, hogy megemelték a villany-Ford egyik oldalát, miközben folyamatos vízsugarat irányítottak az akkumulátorpakkra – az oltásról videót is készítettek a helyi tűzoltók, akik a katasztrófavédőkkel összefogva, mindössze két óra leforgása alatt oltották el a tüzet, továbbá mérsékelték a veszélyt:

A történtek után a tűzoltóság szóvivője megerősítette, a jármű belterét nem érték el a lángok. A hasonló villanyautó-tüzekre általában az jellemző, hogy huzamosabb ideig, számottevő mennyiségű vízzel oltják – igaz, erre egyre hatékonyabb megoldásokat próbálnak kidolgozni –, mindazonáltal ennél az esetnél valóban fontos szerepe volt a szerencsés és gyors időzítésnek.

Eközben egy másik felvételen már az látható, ahogy a tűzoltók az autó alá locsolják a vizet, gyakorlatilag pillanatokkal azután, hogy kiütött a tűz. A Trojmiasto lengyel portál beszámolója szerint ez mindössze a második alkalom, hogy kiégett egy elektromos autó az országban – korábban egy Mercedes kapott lángra Pomerániában, akkor viszont 21 órán át tartott, mire megfékezték a tüzet.

A Mustang Mach-E-t elővigyázatosságból egy parkolóban tartják megfigyelés alatt, folyamatosan ellenőrizve az akkumulátorok hőmérsékletét. Az illetékes hatóságok így akarják elkerülni, hogy újra belobbanjon a tűz.

@karolst960

Mustang Mach-E po spaleniu

♬ dźwięk oryginalny - Karol