Ha kicsit is aggódsz a mesterséges intelligencia által működtetett robotok miatt, van egy rossz hírünk: ezeknek a gépeknek egyelőre nem a ruhád és a motorod kell, de az autód kerekeit simán lekapják. A legújabb technológia a témában a kerékcserélő robot, amelyet a michigani (USA) székhelyű RoboTire cég már alkalmaz is.

A robot 23 perc alatt képes kicserélni egy négy kerékből álló szettet, amely az F1-es kerékcseréhez képest még mindig csigatempó, de a cég szerint kétszer olyan gyors, mint egy képzett szakember általi kerékcsere.

A robotkarok ugyanolyanok, mint amilyeneket az autógyártók használnak a szerelőszalagokon, és könnyedén felemelnek olyan nehéz dolgokat, mint egy komplett autókerék. A rendszert mesterséges intelligencia irányítja, amely kamerák segítségével letapogatja az autó kerekét és megjegyzi a felni helyét, csavarozási mintázatát és szögeit. A szkennelést követően a kar beépített nyomatékkulcsa egyenként lecsavaroz minden egyes anyát, majd a kar megragadja a kereket és leszedi az agyról.

Jelenleg a folyamathoz emberi felügyeletre van szükség, a centrírozást is ember végzi, de a kerekek le- és felrakását már a robot, így ahhoz a munkához, amelyhez eddig két ember kellett, azt megoldja egy is, feleakkora erőfeszítéssel.

A mesterséges intelligenciának köszönhetően a gép folyamatosan tanul. Ez azt jelenti, hogy nem számít, milyen méretű kereket vagy csavarozási mintát raknak elé, képes lesz a megfelelő műveletet végrehajtani. Állítólag még akkor is képes leszedni a kereket, ha a kerék sáros, latyakos vagy havas, elég, ha a kerékanyák szélei láthatók. Jelenleg a cég négy műhelyében dolgoznak ilyen gépek és mind kommunikál egymással, így gyorsabban tanulnak és ezáltal a munkájuk is egyre gyorsabbá válik. A végső cél pedig az, hogy teljesen ki lehessen hagyni az emberi erőforrást és megoldják a világszerte egyre nagyobb (szakképzett) munkaerőhiány-problémát.