Legfeljebb márka- és/vagy típusspecifikus autós találkozón látni igazán sok példányt ugyanabból a modellből egy időben, illetve egy helyen. Ezalól kivitételt képez egy szicíliai sziget, Pantelleria, amit a Fiat meglátása szerint akár Pandelleriára is átkeresztelhetnének.

A Fiat a Pomigliano d’Arcó-i üzemében dolgozók tiszteletére egy félórás kisfilmet készített, melyben a több mint 40 éve piacon lévő Panda játszik főszerepet – a típus mostani generációját csak ezen létesítményében gyárttatja az olasz autógyártó.

A dokumentumfilmben elhangzik egy állítás, miszerint Pantellerián több Panda létezik, mint ahány ember ott él.

Mivel egy olyan szigetről van szó, ahol 2022 elején még 7335-en éltek, nehéz megállapítani, mennyire helytálló a tézis, de ha csak félig is igaz, abban megegyezhetünk, hogy a világon itt a legnagyobb Pandák sűrűsége. Persze, a szigetet nemcsak a Panda, illetve a Fiat 500 tette méltán népszerűvé, mindemellett ugyanis közkedvelt úti cél a turisták körében, éppen ezért az autókölcsönzőknek is van létjogosultságuk.

Egész szigetet ural egyetlen autótípus 1

A Fiat Panda története több mint négy évtizedre nyúlik vissza, és úgy fest, valahol igazi kultusza lett.

A kisfilmben 14 pantelleriai lakost mutatnak be, akiknek nemcsak a foglalkozásuk más, de a hátterük is, viszont a Panda iránti szeretetük mindannyiukban közös, így a Panda mindhárom generációjának mediterrán környezetben biztosítanak megjelenést.

Nézd meg itt a Pandelleria előzetesét:

a videó a hirdetés után indul

(A teljes dokumentumfilm ide kattintva tekinthető meg.)

„>

A Pandát az 1980-as Genfi Autószalonon mutatták be, azóta több mint 8 millió darabot gyártottak belőle. Második generációja 2003-ban, mostani, egyben harmadik generációja pedig 2011-ben debütált – annak ellenére, hogy egy „régi” modellről van szó, mild-hibrid hajtású változata saját kategóriájában piacvezetőnek számít Európában, míg Olaszországban a teljes hazai piac 8 százalékát fedi le.

Egész szigetet ural egyetlen autótípus 2

Még évekig velünk marad a Panda, és lehet, hogy egy régi, közkedvelt kivitelben is visszatér a porondra.

Mostani formájában 2026-ig biztosan elérhető marad a Fiat Panda, de már dolgoznak az utódján, ami amellett, hogy inkább crossovernek, tisztán elektromos hajtásúnak ígérkezik. (Más kérdés, hogy a Panda 4×4 visszatérését is pedzegették a napokban.)