Ugyan az 1940-es évek végén igazi munkagépnek, szántóföldekre, erdei utakra, a birodalom (volt) gyarmatainak úttalan terepeire tervezték a Land Rovert, az – pont azért, mert kiválóan helytállt ezeken – viszonylag hamar komoly kultuszra tett szert, és a Mercedes-Benz G-osztályához hasonlóan már jó ideje hobbiautónak veszik a régebbi és újabb példányait.

Közéjük tartozhat a 2009-es Forma-1-es világbajnok, Jenson Button is, aki három évvel ezelőtt vásárolt magának egy eredetileg 1988-as gyártású Defendert – pontosabban 90-est, hiszen a típus csak 1990-ben kapta meg a fantázianevet –, naná, hogy egy különleges darabot.

Kattints a képre, galéria nyílik!

36 milliót adtak az F1-bajnok terepjárójáért 1

Az F1-ben 2000 és 2016 között a Williamsnél, a BAR-nál, a Hondánál, a Brawnnál, végül a McLarennél vezető angol Defenderje egy alaposan átalakított példány: az eredeti motort a Chevrolet Corvette-kből ismert LS3-as, 6,2 literes V8-as benzinmotorjára cserélték, mely 436 lóerőt képes leadni, ehhez pedig modern hatfokozatú automata váltót párosítottak. Az összkerékhajtás természetesen megmaradt.

A 2015-ben elvégzett átépítés nem merült ki ennyiben: a beltér egyedi gyártás, az ülések a Recarótól származnak, az első és a hátsó ablakok fűthetők, az oldalablakok elektromosan mozgathatók. A kellemes klímáért légkondicionáló, az élvezetes hangzásért a Pioneer mélynyomója és hangszórói felelnek. A Land Rover Velocity Blue metálkék árnyalathoz fényes fekete dekorelemek társulnak, ahogy a 18 colos felnik is ilyen színűek, míg rajtuk BF Goodrich terepabroncsok feszülnek.

36 milliót adtak az F1-bajnok terepjárójáért 22

Fotó: Collectingcars.com

Az óra 4058 mérföldet, azaz 6531 km-t mutat, igaz, ezt a hajtáslánc cseréje óta, azaz az elmúlt hét évben szedte össze az autó.

A Land Rover-rajongóknak már csak az átalakítások miatt is érdekes lehetett ez a darab, ám a tulajdonos személye valószínűleg még feljebb vitte az árat a vasárnapi online árverésen. Az egyenesen Button Los Angeles-i garázsából eladott Defenderért 36 millió forintnak megfelelő 94 500 dollárt kínált a győztes licitáló.