Megállt a forgalom december 5-én az amúgy zsúfolt A9-esen és A99-esen Németországban, München környékén. Az okot nem baleset vagy felújítás okozta, hanem a klímaaktivisták. Az egyik, az emberiség jövőjéért aggódó hölgy ugyanis kifeküdt a többsávos útra, a tiltakozás jeleként. Egy helyi rendőrjárőr érkezett először a helyszínre, és nem sokat kérdezett, nem volt kíváncsi a morális okokra. 

Neki ebben a helyzetben a közlekedők, állampolgárok biztonsága volt a legfontosabb, ezért azonnal, fél kézzel levonszolta a fekvő aktivistát az úttestről. Ezt követően egyszerűen, érthetően kérte, hogy maradjon is ott, mert az úttesten életveszélyben van.

A hölgy még megpróbált visszasétálni, de ezután egy erőteljesebb utasításra inkább úgy döntött, elég a tiltakozásból. A hölgy az egyre szaporodó, klímakatasztrófára figyelmet felhívó, különféle követelésekkel előálló egyik szervezet tagja.

A „Last Generation (utolsó generáció)” célja bekerülni a köztudatba, az átlagember elé vinni a problémát, ha kell, akkor radikális megmozdulásokkal, akár a börtönbüntetést is bevállalva. 

Ebben az esetben sem engedett el mindenkit a rendőrség. Helyi információk szerint végül hét embert a helyszínen vettek őrizetbe, akik közül hármat később szabadon engedtek, négyet pedig a bírósági tárgyalásig fogva tartanak. 

A szervezet tagjainak több hasonló megmozdulása volt már, amelyek során a német autópályákra 100 km/órás korlátozást, valamint az egész országra kiterjedő, minden tömegközlekedési eszközre érvényes 9 eurós bérletet követeltek. 

Ma a reptéren akcióztak

Friss jelentések szerint a klímaaktivisták ma a müncheni, illetve a berlini reptér forgalmát blokkolták: a kifutópályához vezető gurulóút burkolatához rögzítették magukat. A helyi média szerint a müncheni repülőtéren akadt egy kis zűrzavar, de a Deutsche Welle szerint nem töröltek járatokat. Berlinben az akció nem okozott különösebb fennakadást.