A Just Stop Oil aktivistáinak fő célja az új olaj- és gázprojektek megakadályozása, és erre a törekvésükre egyre radikálisabb módokon hívják fel a figyelmet. Tiltakoztak már múzeumban, plakátokat lógattak jól látható helyekre, tankerhajókra másztak, és olajraktárak felé vezető utakat blokkoltak, próbálták megzavarni a Forma-1-es futamot Silverstone-ban. 

Ezekkel nem tudtak közvetlen kapcsolatba kerülni az átlagemberrel, így most új, még feltűnőbb akció mellett döntöttek. Egyszerűen elsétáltak pár benzinkútra és egyszerű eszközökkel, kalapáccsal, csavarhúzóval, festékkel tönkretették, használhatatlanná tették a töltőoszlopokat.

A Daily Mail beszámolója alapján augusztus 24-én az egyik legforgalmasabb útszakaszon, az M25-ös autópályán vették célkeresztbe a töltőállomásokat. Három helyen léptek akcióba egyszerre, jól szervezetten, így komoly fennakadásokat okozva. Eltorlaszolták a benzinkutak bejáratát, és a rongálás miatt több töltőoszlop hosszú időre kiesett a forgalomból. Mindeközben egy közeli olajdepó bejárati útját is blokkolták.

Aktivisták verik szét a benzinkutakat Angliában 1

A négy helyszínen összesen 31 embert tartóztatott le a helyi rendőrség. 

Augusztus 26-án Londonban 51 aktivista 7 kuton kezdett a destruktív tiltakozásba, a más helyeken már alkalmazott eszközökkel, de nem ez volt a héten az utolsó bevetésük. Végül 137 letartóztatás történt, és az igazán aktív, április eleje óta tartó működésük során 1296 tagjuk került a rendőrségre.

Aktivisták verik szét a benzinkutakat Angliában 2

A tiltakozók között a társadalom minden rétegéből akad valaki, a mozgalomhoz csatlakozott már 66 éves, nyugdíjas vízszerelő ugyanúgy, mint 36 éves, praktizáló háziorvos. „Cselekszem, mert úgy tűnik, hogy ez a kormány eltökélten terel minket egyre mélyebbre a klímaválságban. Tönkreteszik a jövőnket azzal, hogy több olajkitermelést engedélyeznek, hogy az olajiparban érdekelt partnereik továbbra is gigantikus haszonra tegyenek szert a hétköznapi dolgozók rovására” – mondta Steven Jarvis (66) nyugdíjas vízvezeték-szerelő Devonból.