Tavaly június óta már 50 autó akadt fenn a Hollandia harmadik legnagyobb városában, Hágában telepített, az aszfaltból felemelkedő fizikai akadályon – írja a Regio15.nl.

A megoldást a buszok, illetve a mentő-, a rendőr- és a tűzoltóautók elsőbbségének érvényesítése céljából alkalmazzák, azonban még így is vannak olyanok, akik „sietnek”, ezért megpróbálják kicselezni, kikerülni az automata által vezérelt bóját, vagy egyszerűen átmenni rajta.

Különösen sok fejfájást okozott az autósoknak, amikor telepítették a nagyjából 30 centiméteres átmérőjű és annál valamivel magasabb acélrudat, mert az első napokban gyakorlatilag mindennap előfordult, hogy nekiment valaki – volt olyan hét, amikor 11 autó akadt fenn rajta. A balesetek komolyabb sérüléseket nem okoztak, az elmúlt évben néhány utas szorult minimális orvosi ellátásra.

Ötvenedik áldozatát november 4-én, azaz múlt hét pénteken szedte a „pofátlanító” bója, mely egy fehér Toyota Corolla volt. Sofőrje a rendőröknek beismerte, megpróbált áthajtani felette, miközben szorosan követte a busz, és épp akkor emelkedett ki az aszfaltból az akadály. A Corolla első lökhárítója megsérült, motorháztetője és fényszórói pedig elmozdultak a helyükről, de személyi sérülés nem történt. Az erről készült videó itt tekinthető meg.

Hasonló elven működő fizikai akadályokkal Budapesten is lehet találkozni, bár elsősorban nem az elsőbbségadás segítése, kikényszerítése céljából. Jó példa erre a Deák Ferenc tér közelében, az V. kerületi Hercegprímás utca, ahová délelőtt 10 órától másnap reggel 7 óráig csak külön engedéllyel lehet behajtani.

A fővárosban a buszok elsőbbségére, sávváltására elsősorban sárga alapú tájékoztató táblákkal próbálják felhívni az autósok figyelmet: ilyeneket a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) például a XIV. kerületi Thököly úton, a Zugló vasútállomásnál helyezett ki, ahol a 7-es buszcsalád is közlekedik.