Júniusban több áradás is sújtotta az Egyesült Államok leghíresebb nemzeti parkját, a Yellowstone-t, ezek számos helyen alámosták vagy földcsuszamlásokkal tették járhatatlanná az utakat.

Egy ilyen úton ragadt egy nehéz földmunkagép is: a Gardner-kanyonnál található szakaszon se előre, se hátra nem lehetett továbbhaladni a John Deere homlokemelővel, így a monstrum eltávolításához egy még nagyobb gépszörnyre volt szükség.

Ilyen egy igazi nehéz súlyú mentőakció 1

Fotó: Yellowstone National Park

Itt jött képbe a montanai nemzeti gárda (a nemzeti gárdák az USA tagállami irányítás alatt álló fegyveres erői), amely egy Boeing Chinook CH-47-est küldött a helyzet megoldására.

A Chinookot még az 1960-as években fejlesztették ki az USA hadereje számára, a tandemrotoros helikopter csapat- és teherszállítási feladatokra született, a maga idejében a nyugati blokk legerősebb és leggyorsabb ilyen jellegű légi járműve volt. A konstrukció azóta is rendszerben van, a CH-47-es variáns 4732 lóerő összteljesítményű motorjaival 9500-10 000 kilogrammot képes felemelni és szállítani.

Ilyen egy igazi nehéz súlyú mentőakció 2

Fotó: Yellowstone National Park

A John Deere 624G száraz tömege a gyári adatok szerint 12 634 kg, így a mentéshez le kellett szerelni a kerekeit, valamint a kanalát is, így sikerült épp a helikopter kapacitásának felső határáig „lesoványítani” a gépet.

Az akcióról maga a nemzeti park számolt be a hétvégén a Facebookon, posztjukban köszönetet mondva a nemzeti gárda helikopteres egységének is.

Ilyen egy igazi nehéz súlyú mentőakció 3

Fotó: Yellowstone National Park