Nem is olyan rég írtunk arról, hogy Chattanooga (USA, Tennessee állam) egyik Shell-kútjánál technikai okok miatt olcsóbban adták az üzemanyagot, mint kellett volna. A gond az volt, hogy valaki rosszkor rossz helyre ütött be egy tizedesvesszőt, így került sor a pénztárcabarát akcióra. Mindössze 0,41 dollárba került ott egy gallon benzin (3,785 liter), ami nagyjából 43 forintos literenkénti árnak felel meg.

Néhány napja pedig egy nagyon hasonló baki történt, szintén egy amerikai Shell-kúton, ezúttal a kaliforniai Rancho Cordovában. A 6 dollár 99 cent helyett mindössze 69 centet kellett fizetni a prémiumgázolaj gallonjáért, ez a hír pedig futótűzként terjedt a környéken. Egyre többen érkeztek, és amikor sikerült a kedvezményes tankolás, hívták a barátaikat és a rokonaikat is. Három óra telt el, mire felfedezték és javították a hibát, a cég több ezer dolláros kár szenvedett.

A Shell néhány nap múlva kirúgta a kút vezetőjét, John Susinát, aki felelős volt a hibáért. A férfi ezek után online adománygyűjtésbe kezdett, mert attól tart, hogy a volt munkahelye megpróbálja majd rajta behajtani az okozott kárt. 16 ezer dollárt (6,1 millió forint) szeretne összeszedni.

Egy jogász azonban megnyugtató választ adott: nem sok esély van arra, hogy Susinát bepereljék, a munkavállalókat ugyanis törvény védi a hasonló esetekben. A volt munkaadó követelése csak akkor lehetne jogos, ha Susina a főnöke kifejezett utasítása ellenére végzett tevékenység közben hibázott volna.

Az Egyesült Államokban egyébként utoljára 1978-ban került 69 centbe egy gallon üzemanyag.