Zoltán az egyik hazai közlekedésbiztonsági portálnak írt levelet arról, hogyan lehetne okosan kiküszöbölni a torlódásokat egy bizonyos szituációban. Elmélete nem bonyolult és szépen végig is vezeti.

„Ha indulásra várakozom, akkor ne a közvetlenül előttem álló autó mozgása vezéreljen, hanem az ő előtte lévőé. Erre figyelve, az előttem álló autóval együtt indulhatok (ügyelve persze arra, hogy netán mégsem úgy indul, ahogy szeretném), és együtt áthaladhatunk a szabaddá váló kereszteződésen. A hátrébb várakozó autók ugyanígy.

Ezt az alábbi sémával szemléltetném:

Várakozó autók (1)-(2)-(3)-(4)-(5)-(6)-…

Az (1) autót a közlekedési lámpa vezérli, annak jelére indul

A (2) autóst is a lámpa vezérli, és az együtt indul az (1)-sel

A (3) autós az (1)-t figyeli, és a (2)-sel együtt indul

A (4) autóst a (2) vezérli, és a (3)-sal indul

Az (5) autóst a (3) vezérli, és a (4)-sel indul, és így tovább.

Az eredmény: a (2) autó együtt indul az (1)-sel, a (3) is az (1)-sel, a (4) a (2)-sel (azaz az (1)-sel), az (5) a (3)-sal, (azaz az (1)-sel) – így elméletileg tehát az egész várakozó kocsisor együtt elindulhat!

E technikát közkinccsé téve (becslésem szerint) legalább 2-szer annyi autó haladhat át a szabaddá váló jelzésen, mint eddig – a dugó pedig talán föl sem torlódik…

Ehhez természetesen figyelem és fegyelem szükségeltetik (mint a közlekedésben általában).”

De tényleg ez lenne a megváltó ötlet? Tényleg ennyire egyszerű? Nem ezt csinálja egyébként is mindenki? Legalábbis akkor, ha nem bambulunk a volán mögött a telefonunkat bámulva amíg várjuk, hogy induljon a sor. Lássuk ti mit gondoltok:

Mit gondoltok, ez tényleg jó ötlet?
Igen, ez lenne a megoldás
22% (1918)
Nem, ez egy hülyeség
11% (935)
Jól hangzik, de senki nem figyel a másikra
67% (5942)