Bár az autózás a mai napig önálló műfaj, az elmúlt bő egy évszázadban számos próbálkozás volt akár a repüléssel, akár a vízi közlekedéssel való összeházasítására.

Előbbi a mai, komolynak látszó projektek ellenére is inkább álomnak tűnik, utóbbi téren azért akadtak egészen sikeres kísérletek, közéjük tartozott az Amphicar 770 is.

A képességeit, rendeltetését a nevében hordozó – amphibian: kétéltű, car: autó – típust Hans Trippel német mérnök tervezte, mintaként a második világháborús Volkswagen Schwimmwagen szolgált számára.

A kétéltűt acélból készült kabriókasztnival gyártották, hajtásáról 1147 köbcentis, soros négyhengeres, 43 lóerős brit Triumph-benzinmotor gondoskodott, melyhez négyfokozatú kézi váltót társítottak. Ezzel a hajtáslánccal az Amphicar szárazon 113 km/órás, vízen dupla hajócsavarjával 11 km/órás csúcssebességre volt képes – 70 és 7 mérföld/óra, innen a típusjelzés második fele!

Korabeli felvételeken az Amphicar 770

Az igen csinos, amerikaias dizájnvonásokkal felruházott Amphicar a tapasztalatok szerint tényleg jól bírta a vizet, nem szivárgott, állítólag napokra is a vízben lehet hagyni.

A típus 1960 és 1965 között készült az NSZK-ban, még pontosabban Lübeckben, igaz, európai eredete ellenére a 3878 legyártott példány nagy része az Egyesült Államokban talált gazdára.

Használták magánszemélyek horgászáshoz, de mentőjárműként is szerepet kapott tavakon, a sokat emlegetett anekdota szerint pedig a leghíresebb tulajdonos, az USA alelnöke, majd John F. Kennedy halála után elnöke, Lyndon B. Johnson is előszeretettel hajtotta Amphicarját a vízbe – utasai legnagyobb ijedségére, hiszen ahelyett, hogy előre elárulta volna, miféle járgányban ülnek, tréfából azt kiabálta, hogy megadták magukat a fékek.

Ezzel az autóval hozta a frászt barátaira az amerikai elnök 2
Ezzel az autóval hozta a frászt barátaira az amerikai elnök 3

Ezzel az autóval hozta a frászt barátaira az amerikai elnök

Ezzel az autóval hozta a frászt barátaira az amerikai elnök

Ezzel az autóval hozta a frászt barátaira az amerikai elnök 14
Ezzel az autóval hozta a frászt barátaira az amerikai elnök 15
Ezzel az autóval hozta a frászt barátaira az amerikai elnök 16
Ezzel az autóval hozta a frászt barátaira az amerikai elnök 17
Ezzel az autóval hozta a frászt barátaira az amerikai elnök 18
Ezzel az autóval hozta a frászt barátaira az amerikai elnök 19
Ezzel az autóval hozta a frászt barátaira az amerikai elnök 20
Ezzel az autóval hozta a frászt barátaira az amerikai elnök 21
Ezzel az autóval hozta a frászt barátaira az amerikai elnök 22
Ezzel az autóval hozta a frászt barátaira az amerikai elnök 23
Fotó megosztása:

A szűk négyezer elkészült darab egyike most eladóvá vált. Az 1961-es gyártású példány összesen 5435 mérföldet (8750 km) futott, teljes felújításon esett át, hibátlanra lakatolt kasztnival, szép belsővel, a gyárival megegyező fehér-piros fényezéssel keres gazdát az RM Sotheby’s március 26-i aukcióján. Leütési árát 80-100 ezer dollár, mai árfolyamon 27-34 millió forint közé jósolják.