Bő tíz éve még a Simson volt a legolcsóbb belépő a kismotorok bütykölős, benzinszagú világába. Aki ügyes volt, az könnyen kifoghatott egy működőképes darabot százezer forint alatt, a piac viszont sokat változott azóta.

Akárcsak a szocialista járműgyártás egyéb termékei, a Simson kismotorok is felértékelődtek és egyre ritkábbak. Értéküket mi sem mutatja jobban, hogy 2021-ben Magyarországon Simsonokra adott ki a rendőrség a legnagyobb számban körözést. 

Jelenleg 82 eladó darab van a hasznaltauto.hu oldalán, és a 3-400 ezres indulóár alatt már nincs egyben lévő Simson, típustól függetlenül. A legmagasabb árat pedig az egymillió forint jelenti, ennél drágábban csak egyetlen eladó darab van jelenleg, 990 ezerért viszont 4-5 is akad. 

Már az öreg Simsonokért is milliókat kérnek 2

Ez a Simson is 999 ezer forint. 1988-as gyári S51 Enduro, 12 voltos tirisztoros gyújtással, egyedi festéssel, rozsdamentesen

Már az öreg Simsonokért is milliókat kérnek 3

A Schwalbe is értékes lett az utóbbi években, ezért a darabért 990 ezret kérnek Eladó a képeken látható 1984 es KR 51/2 N típusú Simson Schwalbe. 14 800 kilométert futott, megkímélt darab. Évekkel ezelőtt lett restaurálva. Sok pótalkatrész van hozzá: szimeringek, csapágyak, tömítések, pótbelső, egy pár indexlámpa, hátsó lábtartók stb, plusz kéziváltókar, alap szerszámkészlet, pumpa és magyar nyelvű kezelési útmutató. Sisak és kesztyű is van hozzá. Kulcsai és ülésének a zárja is megvan. Motorikailag kifogástalan, a blokk nem volt bontva, üzembiztos, első rúgásra indul, jól húz, sebességeket is kiválóan lehet kapcsolni. Összes lámpa működik, duda, fékek jól fognak. Régen rendszámos volt, most már nem az. Adásvételi szerződés és lejárt felelősségbiztosítás van hozzá. Ha pedig más schwalbékkal is foglalkozik akkor egy KR 51/1 motorblokkot is adunk mellé alkatrésznek.

Az egyre emelkedő árak nem csak nálunk jellemzők, Németországban már évek óta pörög a Simson-nosztalgia, amit a hazai piacon sokan felismertek, és a helyileg, olcsóbban megvásárolt darabokat értékesítik külföldön. 

Ezt megelőzendő már létezik olyan magyar Simson-rajongói Facebook-csoport, ahol kifejezetten a határon belüli adás-vétel a cél. 

” Itt ha elkel egy Simson, akkor az nagy eséllyel Magyarország határain belül fog maradni. Nem szeretnék egy olyan jövőt, ahol az összes Simson Németországban van és nálunk csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, hogy beszerezzenek maguknak egyet valahonnan jó drágán… Most pontosan ebbe az irányba tartunk, mert tömegesével hordják ki a nepperek…

Mi pedig itt egy olyan közösséget alkotunk, akik ezt igyekeznek megakadályozni, mégpedig úgy, hogy elvből nem adjuk el motorjainkat neppereknek és nyerészkedni vágyóknak. Aki csatlakozik közénk, azért teszi, mert ugyanígy érez. Magam részéről pedig mint a csoport adminisztrátora, kötelességemnek érzem, hogy kiszűrjem azokat a tagokat, akik a milyeinkkel nem egyező céllal lépnek be, ezzel fenntartva egy barátias, megbízható légkört” – olvasható a csoport leírásában.