Hivatalos személy elleni erőszak és maradandó fogyatékosságot okozó közúti veszélyeztetés miatt nyomoz a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség, miután egy 21 éves férfi 2022. március 13-ára virradó éjszaka érvényes vezetői engedély nélkül, egy lengyel forgalmi rendszámú személygépkocsival közlekedett két utassal Szolnokról Miskolcra – írják az Ügyészség.hu-n.

A Miskolcon ellenőrzést végző rendőrök egyike rájött, ez volt az a jármű, amit egy hónappal korábban meg akart állítani, azonban a sofőr kikerülve őt elhajtott. Emiatt a rendőrök újra megkísérelték az előttük elhaladó jármű megállítását, ám a gyanúsított ezt észlelve sebességét fokozva, több közlekedési szabályt is tudatosan megszegve menekülni kezdett.

Az üldözésbe egy másik, megkülönböztető jelzést szintén használó rendőrautó is bekapcsolódott, és a kétirányú, irányonként kétsávos úton szemből közelítve jelezte, hogy meg akarja állítani az autót, ezért kissé áttért annak forgalmi sávjába. Amikor a rendőr látta, hogy az érkező autó nem lassít, visszatért a sávjába és fékezni kezdett.

A gyanúsított a gépkocsiját szándékosan balra, az ekkor már a saját belső forgalmi sávjában közlekedő rendőrautó felé kormányozta, a záróvonalat átlépve frontálisan nekiütközött.

A balesetet egy térfigyelő kamera is rögzítette – a videó itt tekinthető meg:

a videó a hirdetés után indul

A szolgálati jármű az ütközést követően hátrafelé sodródott, majd hozzávetőleg 180 fokban megpördült és az úttest közepén megállt. Az elkövető kiszállt az autóból és az út menti füves területre futott, ahonnan a későbbi rendőri intézkedés során tért csak vissza. A baleset következtében két rendőr és a gyanúsított egyik utasa súlyos sérüléseket, míg a másik utas könnyű sérülést szenvedett.

Szándékosan nekiment a rendőrautónak, jogsija sem volt 1

Jelentősen roncsolódott a szolgálatban lévő Suzuki Vitara eleje a helyszíni szemle során készült fotó tanúsága szerint.