Ha a shooting brake kifejezést halljuk, leginkább az európai gyártók sportos kombijai jutnak az eszünkbe, ám ezúttal egy több mint 50 éves amerikai sportkocsi puttonyos változatát kínálják eladásra.

A Chevrolet Corvette 1967-től gyártott harmadik generációja (C3) nagy népszerűségnek örvendett egyszerre lágy és éles íveivel, ám voltak, akik kevesellték benne a csomagteret, amelyet ráadásul csak belülről, az ülések lenyitásával lehetett elérni.

A piaci igényre a General Motors nem, de két független műhely is kínált megoldást annak idején utólagosan felszerelhető szettek formájában.

Amerikai sportkocsi kombiként? Eladó az egyik legfurább Corvette 1

Puttonyt növesztett a Corvette (Forrás: Bringatrailer.com)

Az első változatot egy bizonyos Chuck Miller dolgozta ki, miután egy rockdobos arra panaszkodott neki, hogy Corvette-jével nem tudja szállítani a felszerelését. Kihasználva, hogy a Corvette kasztnija már az első generációtól (1953) üvegszálas műanyagból készült, az általa megtervezett farbővítést egyszerűen az eredeti karosszéria hátuljának formára vágásával, majd az új elem ragasztásával lehetett felszerelni.

A Miller-féle Sportwagon-kitet gondolta aztán tovább a hetvenes években George Greenwood: a nyitható hátsó ajtóval orvosolta az előző koncepció nagy hiányosságát, ugyanis azon a hátsó ablak rögzített volt, a pakolást továbbra is az utastéren keresztül kellett megoldani. Az 1976-ban bemutatott új megoldásra is volt kereslet.

Mivel utólag, házilag szerelhető kitekről van szó, nem tudni, valójában hány darab C3-as Corvette Sportwagon készült, becslések szerint néhány tucat ilyen autót építhettek az évek során. Annyi viszont biztos, hogy ma nagyon ritka, gyűjtői példányoknak számítanak a fennmaradtak.

Amerikai sportkocsi kombiként? Eladó az egyik legfurább Corvette 3

Így fest az utastérből pakolható csomagtartó (Forrás: Bringatrailer.com)

Ilyen a képeken látható, 1969-es, Miller-féle, azaz hátulról még zárt Corvette Sportwagon is – még pontosabban Panelwagon, így nevezték ugyanis az oldalablak nélküli verziókat –, melyet hamarosan árverésre bocsátanak az USA-ban.

A szép eldolgozású, első pillantásra gyárinak is hihető építés mellett elöl is egyedi a Corvette: az ívek érintetlenül tartása kedvéért a felnyíló fényszórókat kiiktatták, a reflektorokat a hűtőrács mögé rejtették.

Az autót 2021-ben kárpitozták újra, a motortérben pedig kiváló állapotú, 5,7 literes (350 köbhüvelykes), 300 lóerős V8-as dolgozik, melyhez háromfokozatú automata váltó csatlakozik. A csomag részei még a szervokormány és a csak az 1969-es gyártású modelleknél alkalmazott oldalsó kivezetésű kipufogók.

Amerikai sportkocsi kombiként? Eladó az egyik legfurább Corvette 4

Bukólámpák helyett rejtett fényszórók a szebb vonalakért (Forrás: Bringatrailer.com)

A cikk megjelenésekor a legmagasabb licit hajszállal 7000 ezer dollár (2,4 millió Ft) alatt jár, igaz, még hat nap van hátra a leütésig.