Az utakon sajnálatos módon gyakran előfordul, hogy szirénázásra leszünk figyelmesek: ilyenkor mentő-, rendőr- vagy tűzoltóautóra kell gyanakodni, így a sofőrök (jó esetben) máris elkezdik kajtatni a hangjelzés forrását, miközben keresik a félreállás lehetőségét. Ez nem minden vezetőnél természetes reflex, sőt, rossz példát mutatva sokszor akadályoztatják, vagy akár szabálytalanul meg is előzik a megkülönböztető jelzést használó járművet.

Éppen ezért okozott nekünk kellemes csalódást, amikor a TikTokon rábukkantunk erre az év eleji, Érden készült felvételre, amit az Országos Mentőszolgálat egyik mentősofőrje készített, ugyanis szemmel láthatóan mindenki tökéletesen ügyelt arra, nehogy akár egyetlen másodpercre is feltartsa. Ennek pedig óriási jelentősége van, ha éppen egy emberélet a tét.

@donbeci #Mikormindenkisegít #szolgálatban #omsz #Tökéletessensegitettmindenki ♬ eredeti hang - koszegi bela

Mit ír a KRESZ?

42. § (1) A megkülönböztető jelzéseket (villogó kék fényjelzést és szirénát vagy váltakozó hangmagasságú más hangjelzést) használó gépjármű, illetőleg minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott) zárt csoportban haladó, megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását – félrehúzódással és a szükséghez képest megállással – lehetővé kell tenni.

(2) Megkülönböztető fényjelzést használó, álló járművet megközelíteni, illetőleg mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal szabad.

(3) Megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművet előzni tilos. Az ilyen gépjármű mögött a követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy az ne járjon a közlekedés többi résztvevőjének zavarásával.

(4) A figyelmeztető jelzést (sárga villogó fényt) használó járművet fokozott óvatossággal szabad megközelíteni, mellette elhaladni, vagy megelőzni.

(5) Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van kijelölve, az azonos irányban valamennyi forgalmi sávban – egymás mellett haladó – hó eltakarítást végző és figyelmeztető jelzést használó járműveket tilos megelőzni. Az ilyen gépjárművek mögött a követési távolságot fokozott óvatossággal kell megválasztani.