A forgalommal szemben hajtó autósok nem csak nálunk jelentenek problémát. Szlovákiában is előfordul, hogy a KRESZ-táblák jelzései ellenére valaki a rossz oldalon találja magát az autópályán. Ezt a jelenséget próbálják most enyhíteni egy radikális megoldással, a hibázó autósokat megállásra késztető, óriási fényvetővel. 

A szlovákiai PR1BINA autópálya-üzemeltető az R1-es gyorsforgalmi úton telepítette kísérleti jelleggel a rendszert. Az automatika észleli a rossz irányba haladó autóst, és felvillantja az erős fényű panelt, amit már csak észrevesz a tilosban botorkáló sofőr, és még van egy utolsó esélye a visszatolatásra. 

Mivel a sofőr már az autópályára vezető egyirányú úton halad, a figyelmeztető rendszer valóban segíthet elkerülni a frontális ütközéseket. Az első tesztek alapján 88 százalékos hatékonysággal működött a rendszer, így alkalmazását több területre is kiterjeszthetik.

Bár azt gondolhatnánk, hogy ilyen incidensek meglehetősen ritkán fordulnak elő, a legutóbbi brit adatok szerint a rendőrség több mint 700 ilyen bűncselekményt észlelt az elmúlt öt évben.