Majdnem négy éven át tartó építkezés eredményeként, december 30-a óta használhatják Kínában az ország jelenleg leghosszabb víz alatti autópálya-alagútját. Mint azt a CNN megírta, a 10,79 kilométeres alagút a Taj-tó alatt található, Sanghaj keleti pontjától nagyjából 50 kilométerre. A beruházás 9,9 milliárd kínai jüanból, azaz 490 milliárd forintból valósult meg.

Kétmillió köbméternyi betonból készült el a hatsávos, 17,45 méter széles alagút, melynek plafonját színes LED-fénysorokkal borították be, nehogy a vezetők elaludjanak menet közben.

A kínai Xinhua hírügynökségre hivatkozva arról is beszámolt a portál, hogy az alagút annak a 43,9 kilométeres gyorsforgalmi autópályának a része, mely alternatív kapcsolatot biztosít Sanghaj és Nanking között is, egyébként Csangcsout és Vuhszit köti össze.

Világviszonylatban azonban nem a Taj-tó alatt húzódik a leghosszabb víz alatti alagútja: Norvégiában 14,3 kilométer hosszú a Ryfast alagút, de ennél is hosszabb az Angliát Franciaországgal 37,9 kilométeren összekötő Csatorna-alagút.

Ami pedig Európát illeti, ahogy arról korábban írtunk, már készül a kontinens leghosszabb, 18 kilométeres víz alatti alagútja, ami várhatóan 2029-től köti össze a dániai Lolland szigetét a németországi Fehmarnnal.