A legtöbben orosznak gondolják, pedig a lettországi Rigában működik a Dartz extrémautó-építő vállalkozás. Bocsánatos tévedés, hiszen a dollárban is hét számjegyű vételáron kínált luxusszörnyek felvevőpiacát maga a gyártó is az afrikai diktátorokban és az orosz oligarchákban határozza meg. Nem csoda tehát, hogy ‘A diktátor’ című vígjátékban a lett céget kérték meg, hogy készítsék el Aladeen diktátor (Sacha Baron Cohen) páncélozott luxusautóját.

A film tiszteletére pedig a Dartz elkészítette a Prombron Aladeen Editiont, amelyből mindössze 10 példányra adhattak le rendelést a vásárlók. A limitált széria nem pontosan úgy néz ki, mint ahogy az a filmben látható, sokkal extrémebb lett.

Ilyen volt a filmben a Hummer H2-es alapokon nyugvó rettenet:

 

Ez pedig a “szériagyártású” Dartz Prombron Aladeen Edition:

Eladó A diktátor aranyozott terepjárója, amitől rémálmaid lesznek 1

Ez az utolsó példány, amely most gazdát keres. Anno egy ilyen aranyozott szörnyeteget 500 és 750 ezer dollár között kínált a lettországi vállalat, de most sem kérnek kevesebbet az utolsó darabért, amely még a birtokukban van. Ez átszámítva durván 230 millió forint.

Eladó A diktátor aranyozott terepjárója, amitől rémálmaid lesznek 2

Halandó ember szemével nézve nevetségesnek tűnhet ez az autó, de ha épp a harmadik világban irányítasz vasszigorral egy országot, akkor nagyon is csábító lehet. A belső teret ugyanis a legfinomabb egzotikus bőr borítja, van benne masszázsülés, biometrikus széf és természetesen pezsgősüveg hűtő is.

A motorterében 405 lóerős, V8-as erőforrás duruzsol, a karosszéria pedig B7+-ig terjedő páncélzatot kapott, amihez 7,6 centiméter vastag üvegek társulnak. A B7-es páncélzati osztály már garantálja a védelmet bombamerényletek, robbantások, illetve nagy kaliberű fegyverek ellen is.

Eladó A diktátor aranyozott terepjárója, amitől rémálmaid lesznek 3

Eladó A diktátor aranyozott terepjárója, amitől rémálmaid lesznek 4