Láthatóan meg volt riadva az a néhány vaddisznó, amelyik Gazdagrét utcáira tévedt Budapesten. Egy fedélzeti kamerával felszerelt autósnak sikerült felvételt készítenie az állatokról.

 

Egy másik mókás eset Debrecenben történt, még 2019-ben, amikor egy vaddisznó a kátyúban összegyűlt esővízben pihent meg egy kicsit.

 

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy vaddisznók jelennek meg az erdő közeli hegyvidéki utcákon, kertekben, hívja fel a figyelmet rá a Hegyvidek.hu. Amikor csökken az erdőkben a táplálék, vagy nehezebben elérhető (pl.: a száraz talajból nehezebben kitúrható), a vaddisznók felkerekednek, és olyan helyre költöznek, ahol nem kell nélkülözniük, és a nyugalmukat sem zavarják meg a vadászok, így jutnak el a lakott területekre, például a hegyvidék erdős részeire. Táplálék, nappali rejtekhely bőven akad itt, és ami a legfontosabb: békéjüket legfeljebb a kutyasétáltatók zavarják meg.

Ennek ellenére védekezni kell ellenük, aminek legegyszerűbb módja a fizikai távoltartás. Figyelni kell arra, hogy a fonott drótkerítés nem biztosít minden esetben védelmet, ezen ugyanis a vaddisznók könnyen keresztüljutnak, esetleg átbújnak alatta. Kereskedelemben kaphatók vadriasztó szerek, amelyek egy darabig hatásosak, azonban az állatok hamar megszokják a szagot.
Hatásos lehet viszont a nejlonharisnyába tett emberi haj, amit kitehetünk a kertnek azon pontjaira, ahol a disznók bejönnek. Az emberi haj számukra elviselhetetlenül büdös, hatását azzal tudjuk fokozni, hogy alkalmanként vízzel permetezzük be, azonban hasonlóan a többi riasztószerhez, előbb-utóbb ezt is megszokják az állatok.

És mi történik, ha autóval gázolunk el egy vadállatot?