Nemrég arról kérdezték az ORFK főosztályvezetőjét, hogy a fix telepítésű traffipaxok mennyire lennének hatékonyak az illegális utcai versenyzőkkel szemben.  Az illegális versenyzők legkedveltebb területe a budapesti Váci út és a Szentendrei út, itt fordulnak elő legtöbbször éjszakai versenyek, és többen sürgetik, hogy szereljenek fel ezekre az útszakaszokra VÉDA-t. Óberling József a Infóstartnak azt nyilatkozta, hogy ez nem egy általános érvényű megoldás a problémára.

“Már csak azért sem, mert ameddig vannak olyan emberek, akik hajlamosak ilyen gyorsulási versenyeken részt venni, addig az egyik út bekamerázása és folyamatos ellenőrzése után át fognak települni egy másik helyszínre. Valójában a probléma igazi okát kell megszüntetni: azt, hogy egyes emberek örömüket leljék a közúti versenyzésben.”

A főosztályvezető kiemelte, hogy a budapesti rendőrök sokat dolgoztak azért, hogy ez a jelenség minimálisra csökkenjen: heti szinten tartanak ellenőrzéseket az érintett utakon, és most már kijelenthető, hogy illegális gyorsulási versenyek csak szórványosan fordulnak elő és nem is szervezett formában, inkább csak spontán kialakult versenyhelyzetek figyelhetők meg.

“Figyeljük egyébként azokat a közösségi csatornákat is, ahol ezek a versenyek régebben szerveződtek, és nem látunk erre utaló jeleket.”

A Szentendrei és a Váci út csábereje még mindig nagy: az utak kiépítettsége, a sávok száma, a hosszú egyenes szakaszok – főleg az esti, éjszakai órákban, amikor a fényjelző jelzőberendezések sárga villogó jelzést mutatnak – egyeseket arra ösztönöznek, hogy ott összemérjék a tudásukat és az autóik tudását.

Felvetődött az a lehetőség is, hogy a lámpákat éjszakára nem állítják sárga villogásra, ám a szakember szerint bár a gyorsulási versenyek ellen ez megoldás lehetne, ám mindenki másnak bosszúságot okozna, hiszen indokolatlan az, hogy éjszaka, minimális forgalom mellett az egyébként tisztességes sofőrök lámpától lámpáig döcögjenek. A megoldás az, hogy a rendőrség ezeket az utakat folyamatosan felügyelet alatt tartja, meghallgatja az állampolgároktól érkező bejelentéseket, gyorsan reagál, és ha “baj van”, nagyon rövid időn belül ott tud lenni és rendet tud teremteni.