Az egész Európában tapasztalható gázáremelkedés miatt átmenetileg hiánycikk lett a modern dízelmotorok működéséhez elengedhetetlen AdBlue-adalék, de a Molhoz, mint forgalmazóhoz továbbra is olyan mennyiség érkezik a gyártóktól, amellyel normál kereslet esetén zavartalanul lehetne biztosítani az ellátást.

Csakhogy az elmúlt napokban tíz-húszszorosára nőtt a lakossági kereslet: elindult egy tömeges, részben nyerészkedési célú felvásárlás, amely felborította a magyar piacot, és időszakos hiányt okozott – írta a Mol.

Noha az olajtársaságnak a gyártói kapacitásra forgalmazóként nincs befolyása, folyamatosan dolgozik az ellátás biztosításán: a cég vásárlási korlátozásokat vezetett be, hogy minél több fogyasztót ki tudjon szolgálni.

Jelenleg egy tranzakción belül egy darab kannás terméket lehet vásárolni, a pisztolyos AdBlue-tankolás esetén pedig maximum 50 liter az egy alkalommal kiadható mennyiség. A közfeladatot ellátó szerveknek, a mentőknek, a tűzoltóságnak és a rendőrségnek a készlet erejéig továbbra is korlátozások nélkül biztosítják az adalékanyagot.