A festői Tübingen városa Németország déli részén található, Stuttgarttól nem messze. Lakosainak száma valamivel több mint 90 ezer fő. A várost egykoron a helyi szőlőtermesztő parasztok tevékenysége és kereskedelmi szerepe jellemezte, azonban elsősorban a Szakállas Eberhard gróf által 1477-ben alapított egyeteme, a Tübingeni Egyetem szolgáltatja hírnevét. Manapság pedig azzal került be a hírekbe, hogy durva parkolásidíj-emelést tervez a város vezetősége.

Eddig évente 30 euróba került a parkolás minden egyes autósnak, a jármű méretétől, súlyától, teljesítményétől függetlenül. Ez átszámítva durván 10 ezer forintnak felel meg. Ezt az összeget fogják most 120 euróra növelni (42 ezer forint), azonban aki 1800 kilogrammos tömeg fölötti autóval rendelkezik, annak 180 eurót kell kicsengetnie évente (64 ezer forint).

A polgármester Boris Palmer még ezt az összeget is kevesellte, az ő javaslata 360 euró volt. De végül a testület belátta, hogy azért egyik pillanatról a másikra a tizenkétszeres szorzó már túlzás lenne. A város önkormányzata a hónap végén hozza meg a végleges döntést, amelyet várhatóan több másik település is követ majd.

Szerinted a hazai nagyvárosokban is szükség lenne ilyenre?
Igen
71% (313)
Nem
29% (126)