A füstokádó Tatra dízelmotorok összetéveszthetetlen hangját bemutató bejegyzés forrásai után kutatva bukkantam egy újabb érdekességre a cseh gyártóval kapcsolatban. Lengyelországban annyira komoly tisztelet övezi a nagy munkabírású gázolajos gépeket, hogy már köztéri alkotás is készült a témában.

 Varsó egy új építésű terén, a Kazimierza utcában található egy gyönyörűen felújított, látványosan lefestett, 12 literes V8-as dízelmotor, ami immár kiállítási tárgy. 

A Tatra T148-as orrában zörgő V8-as motor tervezésekor a golyóálló technika lebegett a mérnökök szeme előtt, így a léghűtéses 12,6 literes motor gyakorlatilag mindenhol megállja a helyét, a katonai verziók gázolaj mellett gázolaj-benzin keverékkel, kerozinnal is elpöfögnek. 

Dízelmotornak állítottak emlékművet Lengyelországban 2

Gyárilag 200 lóerőt és 800 Nm nyomatékot termelő motorral a teherautó fogyasztása 30 liter/100 km, végsebessége 60 km/óra körül alakul. 

Ennek a konstrukciónak állítottak emléket, mivel ezen a helyszínen üzemelt egy Tatra javításra szakosodott üzem, aminek helyét elfoglalta a csodás modern lakópark. 

Dízelmotornak állítottak emlékművet Lengyelországban 3