Tombol a nyár, aki teheti, a strandon és a vízpartokon tölti az időt. Ezekhez eljutni néha csupán néhány percet vesz igénybe, de a biztonsági szakértők ezen rövid utazások veszélyeire is figyelmeztetnek. Óberling József rendőr ezredes, az ORFK-OBB elnöke elmondta, hogy a balesetek nagy hányada az elindulás utáni percekben következik be. Számos tipikus nyári szokást el kell kerülni, hogy ezt a kockázatot csökkentsük.

Sem papucs, sem fürdőruha

A tipikus strandviselet nem alkalmas autóvezetésre. A strandpapucs például csökkenti a vezető képességét a pedálok kezelésére, az be is akadhat a pedálokba, és megakadályozhatja a gépkocsi vezetőjét a megfelelő reagálásban. Plusz ha még vizes is, akkor simán lecsúszhat a pedálról a lábunk. A legtöbb európai országban a strandpapucs nincs kifejezetten tiltva, de a papucsban vagy mezítláb vezetés akár büntetést is vonhat maga után, a balesetveszély miatt. A járművezetőknek mindig olyan lábbelit kell viselniük, amelyben megfelelően tudnak vezetni. A meztelen felsőtesttel való vezetés során (az Európai gépjármű Bizottság Alapítványa szerint a járművezetők 25%-a a nyaralóhelyeken nyáron így vezet) a biztonsági öv felhorzsolhatja a bőrt. És azt se felejtsük el, hogy könnyebb egy polót kimosni, mint ősszel kárpitot tisztítani…

 

Az utasok száma feleljen meg az ülések számának

Ha az utazás távolsága csupán néhány kilométer, az ülések számánál több embert akkor is szabálytalan és veszélyes szállítani. A “többlet” utasnak nem jut biztonsági öv, vagy a gyermekek esetében gyermekbiztonsági rendszer.

Szóval, ha lehet, ezt hanyagoljuk:

 

A sofőr mindenképp igyon

Bár kimondottan nem tiltott vezetés közben az étkezés és az italfogyasztás, az néha a figyelem elterelődését okozza. Természetesen az fontos, hogy az ember megfelelő mennyiségű folyadékot igyon, amikor a hőmérséklet magas. Egy nagy-britanniai tanulmány azt mutatta ki, hogy a kiszáradt gépkocsivezető ugyanazokat a hibákat követi el, mint a 8 pohár bort elfogyasztó járművezető. Ezért az a legjobb, ha a sofőr indulás előtt, és az utazás alatt is rendszeresen iszik vizet.

Ronaldo is megmondta nemrég: “Igyatok vizet!”

 

Testtartás

Tipikus látvány meleg napokon a közutakon, hogy valaki úgy vezet, hogy kiteszi a könyökét a gépkocsi ablakán, pedig ezt el kell kerülni. Először azért, mert csökkenti a járművezérlő képességet a gépkocsi irányítására, mivel nincs mindkét keze a kormánykeréken. Másodszor azért, mert ütközés esetén súlyos sérülés következhet be.

Egy másik rendkívül kockázatos testtartás az első ülésen ülő utasok esetében az, hogy a lábukat felteszik a műszerfalra. Ilyenkor baleset esetén az első légzsák nemcsak hogy nem fogja megfelelően megvédeni az utast, hanem testi sérülést is okozhat.

Nyári slágerek

Ha túl magasra állítjuk a hangerőt, akkor azt kockáztatjuk, hogy nem hallunk meg más hangokat, mint amilyen például egy mentőautó szirénája, vagy egy másik jármű kürtje, ami veszélyes, és akár pénzbüntetéssel sújtható.