A legtöbb országban – köztük Magyarországon is – tilos vezetés közben telefonálni, napjainkban mégis nagy problémát okoz ez a jelenség. A balesetveszély ellenére rengetegen nem tudják nélkülözni készülékeiket, míg a volán mögé ülnek.

A Lexus néhány fiatalnak megmutatta, milyen veszélyekkel is jár az, ha akárcsak egy rövid időre is a telefonjához nyúl a sofőr. A japán márka az első konnektoros hibridjét, az NX-et úgy alakította át, hogy annak egy gombnyomásra átláthatatlanná váljanak a szélvédői. A teszt szervezői ezzel imitálták azt az időt (4,6 másodperc), melyet egy ember átlagosan a telefonja nézegetésével tölt, amikor elküld vagy elolvas egy üzenetet vezetés közben.

A fiatal vezetők a trükkről persze semmit sem tudtak, teljesen váratlanul érte őket, amikor a hungarocellből épített falakkal, gyalogosokkal és egyéb akadályokkal tarkított tesztpályán egyik pillanatról a másikra vakon vezettek, majd általában baleseteztek. A videót itt tekintheted meg:

a videó a hirdetés után indul

Ahogy arra a Lexus rávilágított, a telefonnézegetéssel töltött 4,6 másodperc alatt 90 kilométeres tempónál az utas vakon tesz meg több mint 100 métert. A tapasztalatok alapján a fiatalok természetesen átgondolták, hogy legközelebb is mobiloznak-e, amikor volán mögé ülnek.