Az olyan filmek mint a Star Wars, a Mad Max vagy éppen az Alien, sem tudták felkészíteni a kor emberét arra, hogy mi vár rájuk a jövőben, hiszen ezen filmek készítőinek sem volt halvány fogalmuk róla, hogy merre is tart pontosan technológiai fejlődésünk.

Gondoljunk csak bele, hogy a Csillagromboló fedélzetén sem érintőképernyőket tapogattak a birodalmiak, hanem méretes, különböző színekben világító, mechanikus gombokat, amelyek az akkori kor nézetei szerinti jövőképbe voltak beültetve.

Itt például a második perctől:

 

Hol volt még akkor a 2010-es évek autós szivargyújtóiba dugható kütyüarzenálja, vagy 2020-hoz közeledve a gesztus és hangvezérelt fedélzeti multimédia központ? Sehol, álmodni sem tudtak erről az emberek, hiszen ezen technológia alapjai sem léteztek még. Kivéve persze a Szovjetuniót, ahol már 1970-ben készen volt az autókba integrálható jövő: a szivargyújtóról működtethető kávéfőző.

A 70-es évek autós kávéfőzője igazi csemege a nosztalgiavonaton 1

A gépet piacra dobó cég az első évben 16 ezer ilyen kávéfőző eladásával tervezett, de sajnos a töredékét sem tudták értékesíteni, az emberek nem akartak az autóban, menet közben kávét főzni. Az eszközt egyébként 11 rubelért kínálták, de manapság ha felbukkan egy-egy példány a neten, képesek a gyűjtők 1500-2000 rubelt is fizetni érte (kb. 8000 forint), ami nagyjából annyi lehet, mint anno a kávéfőző új vételára.

A 70-es évek autós kávéfőzője igazi csemege a nosztalgiavonaton 2

A szivargyújtóba integrálható csodamasina 12-15 perc alatt képes lefőzni egy adag kávét 150 gramm őrleményből. Sajnos csak azokban az autókban volt használható, amelyekben nem dugták lehetetlen helyre a szivargyújtót, ugyanis akkor nem lehetett stabilan, függőleges állásban bedugni a készüléket. Mondjuk egy Volga szivargyújtója pont megfelelt.

A 70-es évek autós kávéfőzője igazi csemege a nosztalgiavonaton 3

A 70-es évek autós kávéfőzője igazi csemege a nosztalgiavonaton 4