2180 euró, azaz átszámítva durván 780 ezer magyar forint. Ekkora volt eddig a gyorshajtásért kiszabható felső határt Ausztriában, amely 2021 január elsejétől több mint duplájára emelkedik, egészen pontosan 5000 euróra. Igen, jól számolsz, az majdnem 1,8 millió forint. Ez természetesen csak a felső határ, Ausztriában nincs az egész országra vonatkozó fix gyorshajtási bírság, régiónként más-más a sebességtúllépésért járó bírság mértéke és elbírálása.

Arra pedig senki ne alapozzon, hogy a külföldi rendszámú autókkal nem tudnak mit kezdeni, ha nem helyszínen bírságolják meg őket, hanem automata traffipax készíti a fotót, ugyanis az osztrák hatóság nagyon hatékonyan postázza ki a büntetést Európán belül.

A Kaernten cikke szerint a jelentős gyorshajtás kiemelt bűncselekménnyé vált a szomszédban, mindemellett 10 km/órával csökkentették azt a sebességtúllépési limitet, amely után átmenetileg bevonják a jogosítványt. Tehát aki lakott területen belül 80 km/óra felett közlekedik annak azonnal bevonják a jogsiját egy időre. Lakott területen kívül, főúton 140-es tempó felett, autópályán pedig 170 km/óra feletti száguldozás után integethetnek, egy zsíros büntetést lóbálva, az autósok a vezetői engedélyüknek.

További érdekesség meg, hogy Ausztria még idén bevezeti a digitális jogosítványt, amelynek részleteiről már írtunk korábban.

Az alábbi három táblázat pedig remekül összefoglalja, hogy Magyarországon mekkora büntetésre számíthatunk gyorshajtás miatt.

Kőkemény gyorshajtási bírságot szabnak ki Ausztriában január 1-től 2Kőkemény gyorshajtási bírságot szabnak ki Ausztriában január 1-től 3