“Az elkövetkező évben a járművezetők saját okostelefonjaikkal azonosíthatják magukat az ellenőrzés során – kényelmesen, egy telefonos applikáción keresztül. Ausztria úttörő szerepet játszik itt is és az elsők között vezeti be a digitális vezetői engedélyt” – nyilatkozta Margarete Schramböck, Ausztria gazdasági és digitális minisztere.

A digitális jogosítvány bevezetéséhez több törvényt is módosítani kell, tette hozzá Schramböck. Ezek közé tartozik a gépjárműtörvény, a vezetőiengedély-törvény, az útlevélről szóló törvény és az e-kormányzati törvény módosítása. A digitális jogsi valószínűleg 2021 második negyedévének elején élesedhet. A személyazonosság igazolásához állampolgársági igazolvány vagy mobiltelefon-aláírás szükséges.

A digitális vezetői engedély bevezetés teszt is egyben, szóval ha sikeres debütál, kiterjesztenék más területekre is.

A minisztérium szerint Ausztria nagyon jól áll az online adminisztratív szolgáltatások körében a többi európai országhoz képest. Ausztriában 2019 körül vezeték be a “Digitales Amt” nevű alkalmazást, amelyen keresztül az osztrák lakosok egyszerűen tudják intézni a közigazgatással kapcsolatos ügyeket, így ki lehet kerülni számos kormányhivatal személyes felkeresését. A jövőben a vezetői engedélyt is ide feltöltve használhatják.

Mivel az EU-ban megszerzett jogosítványt az összes tagállamban elfogadják, így megkerestük a magyar rendőrséget azzal kapcsolatban, hogy mi fog történni akkor, ha egy ausztriai, digitális jogosítvánnyal rendelkező autóst állítanak meg igazoltatás céljából. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.