Olvasónk küldte az alábbi videót, amelyen azt láthatjuk, ahogy egy rendőr az R67-es út egyik felüljárójáról méri a sebességet Mernye és Somogygeszti között. Több kérdést is felvet a dolog, de előbb nézd meg a felvételt:

a videó a hirdetés után indul

A civil autóból traffipaxozó rendőr a felüljáró tetején áll, az autó elé kihelyezett háromlábú eszközzel, elég durván elfoglalva az egyik sáv felét, ráadásul rögtön a kanyar után, egy beláthatatlan szakaszon.

Értjük mi, hogy a sebességet ellenőrizni kell, de valóban ez a megfelelő módja ennek? Ráadásul nagyon úgy fest, hogy a mérésre vonatkozó jogszabályt is megszegte a felvételen látható rendőr.

Kevés jogszabály foglalkozik a kérdéssel, a traffipaxok elhelyezésére vonatkozóan a KRESZ elszórtan tartalmaz arra vonatkozó rendelkezést, hogy a közúti forgalmat ellenőrző – így akár sebességet is mérő – járművel hol lehet megállni, azt hogyan lehet elhelyezni. Ezen szabályok értelmében a közúti forgalom ellenőrzését végző berendezést és azt a járművet, amelyben a közúti forgalom ellenőrzését végző berendezés üzemel, a közúton úgy kell elhelyezni, hogy a gyalogos- és járműforgalmat indokolatlan mértékben ne akadályozza.

További szabály, hogy ha az adott jármű a forgalmat ellenőrzi, akkor az autópálya és az autóút leállósávjában megállhat. A leállósávon álló, a forgalmat ellenőrző járművet úgy kell elhelyezni, hogy az kellő távolságból észlelhető legyen.

Videó forrása: 74nullanulla.hu