Különleges rendelés futott be a Mercedeshez még 1996-ban, egyenesen Brunei szultánjától, Hassanal Bolkiahtól. Az 1967 óta uralkodó szultán eredetileg 15-öt rendelt meg az 1990-es évek közepén készült, 18 darab Mercedes S73 T AMG-ből, ugyanis egy S-osztályú kombira vágyott, mégpedig egy olyanra, amit a Pagani Zondába is szerelt Mercedes motor hajt.

A szultán Mercijének nincsen párja 1

A Pagani Zonda 48 szelepes, V12-es motorja 555 lóerős teljesítményre képes, mellyel a jobbkormányos kombi végsebessége túllépi a 300 kilométer/órát. Az S73 T AMG egyediséget persze nem csak a motor adja: AMG sportfelfüggesztés, szénszálás díszítőelemek és különleges könnyűfémfelnik nélkül el sem hagyhatta a gyártósort. Persze a legnagyobb munka természetesen a karosszéria átalakítása volt, amelynél úgy tűnik az E-osztály kombi hátsó részét vetették be.

Minden, a luxusra vonatkozó elvárást is ki kellett elégítenie az S73-nak, az utastér ennek megfelelően stílusos eleganciát tükröz, olyan extrákkal felszerelve, mint a tíz lemez tárolására is képes CD-lejátszó.

A szultán Mercijének nincsen párja 2
A szultán Mercijének nincsen párja 3

A szultán Mercijének nincsen párja

A szultán Mercijének nincsen párja

A szultán Mercijének nincsen párja 7
A szultán Mercijének nincsen párja 8
A szultán Mercijének nincsen párja 9
Fotó megosztása:

A The Drive próbált utánajárni annak, mi igaz a történetből, a Mercedesnél azonban falakba ütközött, a gyártó ugyanis irányelveire hivatkozva mindössze annyit közölt, hogy ügyfelek autóiról nem adhat tájékoztatást harmadik fél részére. Így az sem derül ki, hogy porosodik-e még esetleg néhány darab az exkluzív S-osztályos modellből valahol egy raktár mélyén.

Érdekes, de egyáltalán nem elhanyagolható mellékszál a történet kapcsán, hogy a Mercedes anyavállalata, a Daimler állítólag nemrégiben levédette az S73 márkanevet, hogy egy 800 lóerős hibrid változattal rukkoljon elő hamarosan.

Brunei szultánja amúgy is közismert autókedvelő, korábban a Vezess is többször cikkezett figyelemreméltó gyűjteményéről, mely már 2007-ben (!) 2788 autóból állt. 

Ez a szám mára ennek a többszöröse lehet: egyes híresztelések szerint az 5000-et is meghaladta, de már 2010-ben, vagyis tíz évvel ezelőtt is több mint 7000 darabosra becsülték a kollekciót.