Tits - azaz cickó Jefri yachtjának neve

Tits – azaz cickó Jefri yachtjának neve

Tits – azaz cickó Jefri yachtjának neve


Autóból sosem elég – valószínűleg ez lehet egyik jelmondata Hassanal Bolkiah-nak, a brunei szultánnak. A vagyonát kőolajból és földgázból gazdagító dollármilliárdos évekig a világ leggazdagabb emberének számított, sőt ma sem éhezik, miután néhány éve a kicsapongó életet élő Jefri öccse 15 milliárd dollárt elherdált a családi kasszából. Egy 1788 szobás palotában lakik, több magánrepülője és yacthja van és köztudott, hogy vécékefét is csak aranyból csináltat.

Totális fényűzés jellemzi életet, nála és szeretteinél a spórolás ismeretlen fogalom. Az értelmetlen pénzszórás és gazdagság kiválóan látszik a szultán járműparkján, ami annyi autót számol, hogy azt már kizárólag számítógéppel lehet nyilvántartani. Egy nemrégiben kiadott listában 2788 darab autót és motort számoltunk, de egyes források szerint közel 5000 darabra rúg a kollekció. 5 óriási légkondicionált repülőgéphangár szolgál a tárolásra, de akár 1,5 óráig is eltarthat kihámozni egyet a hátsó sorból. Több patinás autógyártó boldogulása függ attól, hogy a szultán és öccse éppen milyen kedvében van az adott évben.  

Hogy tisztában legyünk a nagyságrendekkel, a brunei szultánság csak Rolls-Royce-ból évi 40-50 darabot vásárol, általában egyszerre legalább hatot, mind-mind különböző színben. A szériautóknál érdekesebbek azok az egyedi, vagy a szultán kérésére épített prototípusok, amelyekre jó eséllyel lelhetünk rá a hangárok mélyén. Ezek mellett számtalan F1-es versenyautó is gyarapítja a gyűjteményt.

Brunei Szultánság
A Brunei Szultánság Délkelet-Ázsiában, Borneó szigetén található, és olyan nagy a jólét, hogy a vizitdíjról arrafelé még csak nem is hallottak. Ingyenes az orvosi ellátás, támogatják a lakáshitelt, sőt még a rizs árát is. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a lakosok eltűrik a szultán fényűző életmódját. Nagyjából 360 ezer férfit és nőt számolhat a szultánság, nagy részük maláj származású.

531 Mercedes, 163 AMG

Nehéz lehet az épp megfelelő Mercedest kiválasztani az éppen aktuális eseményhez, mivel a lista szerint 531 darab van belőle a szultánnak. Jellemzően 500, 560 és 600-as számok szerepelnek a modelljelzésben, melyek nagy része hosszított S-osztály, másik része pedig kétszemélyes SL kupé.

A szultánnak és családjának dedikálva

A szultánnak és családjának dedikálva

A szultánnak és családjának dedikálva


Az Excel-tábla külön listázza az AMG kivitelt, amiből 163 darabot számoltunk össze. Ha egy ilyennel hozna össze a sors bennünket, könnyen felismerhetjük a motoron lévő plakettről, amin ott szerepel, hogy: Brunei Szultanátusnak készült, sok-sok szeretettel.

Ugyanígy könnyű dolgunk lesz a két jobbkormányos CLK-GTR Mercedesszel is, amiből egyetlen darabbal sem készült több.


6 kombi Ferrari

Ferrari Enzot vagy más újabb modellt ugyan nem találtunk a listában, de számtalan olyan lovacskás autóra bukkantunk, amit sehol máshol nem találunk a világon. Nem kell szégyenkeznünk, ha nem hallottunk még a szultán birtokában lévő Ferrari Mythosról, amit 1989-ben mutattak be koncepcióautóként, a Testarossa alapjaira építve. Ott mindjárt van belőle két működőképes darab is belőle. A Pininfarina-stúdió nemcsak ezeket, de több más darabot is el tudott sózni ugyanide.

hét db készült a 456 Venice-ből, hat a szultáné

hét db készült a 456 Venice-ből, hat a szultáné

hét db készült a 456 Venice-ből, hat a szultáné


Közkedvelt alapnak számított náluk a 12 hengeres, orrmotoros 456-os, ami az egy híján 200 darabos Ferrari-gyűjtemény jelentős részét teszi ki Bruneiban. A világon állítólag csak a szultán birtokol 4 ajtós szedán Ferrarit, de van 2 kabriója és 6 darab kombija is ebből a modellből. Egyik sem került szériagyártásba. A kombiból (456 Venice) 7 darab készült összesen, egyet más csípett meg. Kabrió 456-ost még egy kaliforniai cég is készített, ilyennel járt egy darabig Mike Tyson nehézsúlyú öklöző is.

Szintén 7 darab készült a Ferrari FX-ből – nem FXX -, amiből hat megint csak a szultánnál landolt. A maradék Kaliforniában van kiállítva Dick Marconi múzeumában. Az autó az 512M alapjaira épült de Jefri herceg a Williams BMW-vel szereltetett – az F1-es versenyautókhoz hasonló – szekvenciális váltót bele.

8 McLaren F1, Bentley terepjáró, Dauer 962 LM

Nem Volga. Bentley Dominator a neve

Nem Volga. Bentley Dominator a neve

Nem Volga. Bentley Dominator a neve


A világ bármely pontján nagymenőnek titulálták azokat, akik McLaren F1-est birtokoltak néhány évvel ezelőtt, ami sokáig a leggyorsabb szériaautó címet birtokolta. Jól tükrözi a gazdagságot, hogy az öt hangár egyikében 8 darab is parkol ebből a típusból.

A hat darab Dauer 962 LM valószínűleg a mai napig a leggyorsabb autó Bruneiben, amivel 98-ban már 404,6 km/órás hivatalos végsebességet mértek. A Dauer 962 LM a 94-ben Le-Mans-győztes 962-es Porsche utcai változata, amit kötelező volt elkészíteni, hogy a versenyautó rajthoz állhasson a 24 órás megmérettetésen.  

A 362 felsorolt Bentley közül talán a Dominator a legérdekesebb, ami egy összkerékhajtású terepjáró, de szépsége egy Volgáéval vetekszik, főleg citromsárga színben.  Nem ez az egyetlen Bentley-különlegesség, több kombi és szériagyártásba nem került kabrió is porosodik ott egy helyben.

Fiat is van, a sztárok sehol

A szultán leggyorsabb autója: Dauer 962 LM

A szultán leggyorsabb autója: Dauer 962 LM

A szultán leggyorsabb autója: Dauer 962 LM


A 4 milliárd dollárra becsült autógyűjteményben normális, hétköznapi autók százai is sorakoznak, az Aston Martinok, Porschék, Jaguárok és a többi már említett márka mellett. Kifejezetten sok Toyota/Lexus és BMW van a flottában, de Mitsubishi, Nissan, és egy rakás NSX Honda is feltűnt az egyetlen Fiat mellett. Egy Cinquecento a szerencsés.

 A szultán autóparkjával egyetlen ismert sztár gyűjteménye sem említhető egy napon, pedig sokan irigylik Jay Kay 20 darabos kollekcióját, vagy Jay Leno múzeumát, ahol 80 autó és ugyanennyi motor parkol. Norbi 12 hengeres A8-asa, vagy Kocsis Brigi Lamborghinije végképp szóra sem érdemes. A szultán a király.