Még ha nincs is hó és jég, akkor is meggyűlhet a bajod a nedves, nyálkás aszfalttal, falevéllel borított kanyarokkal és a rossz látási viszonyokkal. Itt van néhány tanács, amit nem árt megfogadni, ha a téli hónapokban a volán mögé ülsz.

Ügyelj a sebességre

A nedves és jeges utakon csökken a tapadás, ezért ha nagyobb sebességgel hajtunk hamarabb bajba kerülhetünk, vagy az árokba. Az eső, a jég és a hó megnövelheti a féktávolságot, fontos lassabban menni és nagyobb követési távolságot tartani. A fék finom kezelése szintén segíthet abban, hogy ne csússzon meg az autó, plusz azt sem árt tudni, hogy alacsonyabb sebességi fokozatban biztonságosabban lassíthat, és kisebb lesz a kockázata, hogy blokkolnak a kerekek.

 

Ellenőrizd az abroncsokat

Fontos ellenőrizni, hogy az abroncsok mintamélysége a jogszabályi limiten belül van-e. A nyári gumiabroncsoknál 1,6 mm profilmélység kell kötelezően meglegyen, a télieknél 4 mm.

Nyakunkon a tél, ezekre figyelj a téli gumin kívül 1

Ne ez legyen a követendő példa!

Ha rendszeresen vezetsz havas körülmények között, ha nem, akkor  is jól jön, hogy a téli abroncsokkal a féktávolság is csökkenhet. Akkor is javasolt az évnek ebben a szakaszában téli abroncsot használni, ha nincs hó, hiszen a hideg időben a nyárigumi tapadása már nem olyan hatékony, mint a téli abroncsoké.

Hogyan szabadulhatok ki szorult helyzetekből?

Télen az is előfordulhat, hogy elakadsz a sárban vagy a hóban. Ha ez megtörténik, fontos tudni, mi a teendő. Ilyenkor nem túl célravezető, ha tapossuk a gázt, mint a bolond, mert így csak még jobban „megfeneklik” az autónk, ahogy a kerekek kipörögnek. Ehelyett kapcsoljunk magasabb sebességfokozatba és próbáljon lassan odébb vánszorogni, az alacsonyabb nyomaték ugyanis segíti a jobb tapadást, anélkül, hogy kipörögnének a kerekek. Ha ez sem segít, próbáljunk meg hátramenteben kikeveredni a bajból, ha van elég hely mögöttünk.

Persze az is segíthet, ha extra lendültet adunk az utastérből:

 

Ügyelj a jégre

A hidak, felüljárók, dombok jobban ki vannak téve a jegesedésnek, mint az út többi része, ezért óvatosabban közelítsd meg ezeket a helyeket.

 

Légy felkészült

Amennyiben hosszú útra készülsz, és az időjárás rossznak ígérkezik, érdemes felszerelni az autót néhány alapvető dologgal, ha esetleg elakadunk vagy várni kell az autómentőre. Nem árt ha az alábbi dolgok bent vannak a csomagtartóban: meleg ruházat és takarók, harapnivaló és víz, elakadásjelző háromszög, láthatósági kabát vagy mellény, elemlámpa, autós töltő, tűzoltó készülék, elsősegélydoboz. Automata váltós autóhoz bikakábel – mondjuk ez télen-nyáron!

Nyakunkon a tél, ezekre figyelj a téli gumin kívül 3

Ezek közül néhányat a törvény is előír – például a láthatósági mellényt és az elakadásjelző háromszöget – attól az országtól függően, amelyben vezet, ezért nézzen utána a helyi törvényeknek, hogy legalább a minimális eszközöket biztosan magával vigye.

Vizsgáld vagy vizsgáltasd át autódat

Bármely, háttérproblémával rendelkező jármű nagyobb valószínűséggel robban le a hideg idő beálltával. Fontos az átvizsgálás – az abroncsokon kívül is -, különösen akkor, ha hosszabb utat fogunk megtenni a tél során. Mindenképp ellenőrizzük az alábbiakat:

  • az akkumulátor fel van-e töltve
  • minden lámpa megfelelően működik
  • jó minőségű ablaktörlőlapátokkal rendelkezünk, amelyek nem sérültek vagy repedtek
  • az ablakmosótartály fel van töltve fagypont alatti hőmérséklethez megfelelő folyadékkal