Nagy valószínűséggel az autók legkevesebbet használt kiegészítője a használati utasítás. Az értelmetlen statisztikák mesterei, a britek készítettek egy felmérést, melyben 350 főt vizsgáltak, és kiderült, hogy a járműtulajdonosok 60 százaléka nem fogta még kezébe a jellemzően örökre a kesztyűtartóban felejtett használati utasítást.

Az autósok 37 százaléka keresi csak meg a kézikönyvet, amikor valamilyen probléma merül fel, a többség inkább a barátok segítségében bízik vagy megpróbálja az internetről (YouTube) felszedni a javításhoz szükséges tudást.

Te elolvastad valaha a használati utasítást? 1

A Bristol Street Motors tanulmánya szerint az autók használati utasításai reménytelenül hosszúak. Az egyik legrövidebb kézikönyv az Opel Zafiráé, mely 37 147 szóval 2 óra 36 perces olvasást kíván, de például az Audi A3-as könyvecskéje 167 699 szót tartalmaz, így nagyjából 11 óra 45 percen keresztül kéne olvasni, hogy a végére érjünk. 

Ez vetekszik J.K. Rowling Harry Potter és a félvér herceg című könyvével, ami közel 12 órás olvasási igényű. Tolkien A gyűrűk ura: A két torony című műve 10 óra 56 percet vesz igénybe. Ezek a könyvek jellemzően kicsit izgalmasabbak is, mint az olykor nehéz nyelvezetű, rosszul fordított használati utasítások.

Ma már egyébként nem minden autóban található tudományos kiskönyv, sok helyen a fedélzeti rendszerben található meg, vagy okostelefonra tölthető le.

Te olvastad az autód kézikönyvét?
Persze, dolgozatot is írnék belőle!
86% (144)
Azt se tudtam, hogy létezik
14% (24)