Mint azt hivatalos oldalán is írja az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága, annak ellenére, hogy már augusztust írunk, továbbra is tombol a nyár, így nincs mit csodálkozni azon, hogy sokan a strandokra vagy a vízpartokra menekülnek.

Ezekhez eljutni sok esetben csupán néhány percbe telik, de a biztonsági szakértők álláspontja szerint ezen rövid utazások is veszélyesek lehetnek, különösen a vezetők figyelmének lazulása miatt.

Óberling József rendőrezredes, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke ennek kapcsán elmondta: a balesetek nagy hányada az elindulás utáni percekben következik be. Hogy ezt a kockázatot csökkentsük, számos tipikus nyári szokást el kell kerülni, hogy ezt a kockázatot csökkentsük.

Ezek a veszélyek leselkednek az autósokra nyáron 1

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága hét tippet ad a gondtalan nyári vezetéshez.

1. Sem strandpapucs, sem fürdőruha!

A tipikus strandviselet nem alkalmas autóvezetésre. A strandpapucs például megnehezíti pedálok kezelését, ráadásul be is akadhat a pedálokba, így akadályt jelenthet abban, hogy az autó vezetője megfelelően reagálhasson.

A legtöbb európai országban a strandpapucs nincs kifejezetten tiltva, de a strandpapucsban vagy mezítláb vezetés akár büntetést vonhat maga után a balesetveszély miatt. A járművezetőknek mindig olyan lábbelit kell viselniük, amelyben megfelelően tudnak vezetni.

A meztelen felsőtesttel való vezetés során – az Európai Gépjármű Bizottság Alapítványa szerint a járművezetők 25 %-a a nyaralóhelyeken nyáron így vezet – a biztonsági öv felhorzsolhatja a testbőrt. Emellett az sem mellékes, hogy könnyebb egy polót kimosni, mint ősszel kárpitot tísztíttatni!

Ezek a veszélyek leselkednek az autósokra nyáron 2

2. Ne üljön több utas az autóba, mint ahány ülés van!

Még ha az utazás távolsága csupán néhány kilométerre is tehető, az ülések számánál több embert szállítani nemcsak szabálytalan, hanem veszélyes is, mivel a többletutasnak nem jut biztonsági öv, vagy a gyermekek esetében gyermekbiztonsági rendszer.

3. Igyunk elég folyadékot!

Bár kimondottan nem tiltott, vezetés közben az étkezés és az italfogyasztás néha hajlamos a figyelem elterelésére. Természetesen az fontos, hogy az ember megfelelő mennyiségű folyadékot igyon, főleg magas hőmérséklet esetén.

Ezek a veszélyek leselkednek az autósokra nyáron 3

Egy nagy-britanniai tanulmány alapján a kiszáradt gépkocsivezető ugyanazokat a hibákat követi el, mint az a sofőr, aki már elfogyasztott 8 pohár bort. Ezért az a legjobb, ha a sofőr indulás előtt, és az utazás alatt is rendszeresen iszik vizet. Ezen túl az olyan vezetőt segítő eszközök, mint például a fáradtságérzékelő, elemzik a gépkocsivezető viselkedését, és javasolják, hogy mikor szükséges szünetet tartani.

4. Ügyeljünk a helyes testtartásra!

Tipikus látvány meleg napokon a közutakon, hogy valaki úgy vezet, hogy kiteszi a könyökét a gépkocsi ablakán, pedig ezt kerülni kell. Először is azért, mert így nincs a járművezető mindkét keze a kormánykeréken, ezáltal csökken a képessége a gépkocsi irányítására nézve. Másrészt ütközés esetén súlyos sérülés következhet be.

Egy másik rendkívül kockázatos testtartás az első ülésen ülő utasok esetében az, hogy a lábukat felteszik a műszerfalra. Ilyenkor baleset esetén az első légzsák nemcsak hogy nem fogja megfelelően megvédeni az utast, hanem testi sérülést is okozhat.

5. Strandtörölköző, napszemüveg, fényvédő… és vezetői engedély!

Bármennyire is lazán szeret mindenki utazni, ügyelni kell arra, hogy mindig meglegyenek a személyazonosító okmányok. A legtöbb európai országban, ha valaki vezetői engedély nélkül vezet, az büntetést von maga után.

Ezek a veszélyek leselkednek az autósokra nyáron 5

6. Fordítson elég időt arra, hogy megtalálja a legjobb parkolóhelyet!

A parkolás közvetlenül a strand közelében néha rémálom lehet, de próbálja meg nem felidegesítenie magát. Ne feledje, hogy a kürtöt csak a baleset megakadályozására használhatja, nem pedig a bosszúsága jelzésére.

Miután talált egy  parkolóhelyet, az olyan vezetői segédprogramok, mint a Park Assist, a kormánykerék automatikus forgatásával segítenek Önnek könnyebben beállni a parkolóhelyre. Mindig győződjön meg arról, hogy arra kijelölt területen parkol, mert a homokon vagy a védett területeken való parkolás komoly büntetést eredményezhet.

7. Kerüljük a full hangerőt!

Ha túl magasra állítja a hangerőt, akkor azt kockáztatja, hogy nem hall meg más hangokat, mint amilyen például egy mentőautó szirénája, vagy egy másik jármű kürtje, ami veszélyes, és akár pénzbüntetéssel sújtható.