Az autópálya egy vizes szakaszán úszott fel az autó, a sofőr pedig elvesztette a kontrollt felette, élesen befordult a kamion elé, majd az ellenkormányzás után ismét kitört az autó fara, de azt is megfogta.

Az eset után tuti nem aludt két hétig az autós, annyi adrenalin került a vérébe. Nézd meg a videót az esetről és ámulj!

 

Miért történt a megcsúszás? 

Az aquaplaning akkor következik be, amikor az abroncsok és az útburkolat közötti víz nem szorul ki. Ez a vízréteg addig növekszik az abroncsok előtt, amíg a víz nyomása meg nem haladja az abroncs nyomását, ami azt eredményezi, hogy az abroncsok és az útburkolat közötti kapcsolat megszűnik. A tapadás elvesztése miatt a kerekek csúsznak és a jármű nem képes reagálni a kormányzásra, fékezésre és gyorsításra. Ennek eredményeképpen az autó irányíthatatlanná válhat, elkezdhet csúszni, vagy pörögni.

Hogyan lehet elkerülni, vagy csökkenteni az aquaplaninget?

Rendszeresen ellenőrizzük az abroncsokat és az abroncsnyomást. A nem megfelelő nyomás jelentősen növeli az aquaplaning kockázatát. Ha az abroncsnyomás az ajánlott értéknél 30%-kal alacsonyabb, az aquaplaning veszélye meredeken nő. Ellenőrizzük az abroncsok kopását és profilmélységét. Minél nagyobb a meglévő profilmélység, annál több vizet képes elvezetni az abroncs, ami csökkenti a vízen felúszás esélyét. És nem utolsósorban csökkentsük a sebességet, különösen, amikor pocsolyákhoz közelítünk.