Arról megoszlanak a szakértői vélemények, hogy mennyi haszna van a közterületek fertőtlenítésének, de az biztos, hogy több ország is alkalmaz valamilyen megoldást erre a problémára. A Komárom-Esztergom megyei Ácson például traktorra szerelt permetezővel járták az utcákat március végén. 

Sugárhajtással küzdenek a vírus ellen az oroszok 1

„A koronavírus elleni védekezés jegyében, megelőző célból a forgalmas közterületeken, így üzletek, intézmények, hulladékszigetek és buszmegállók előtt, a parkolókban, a vasútállomáson permetez Virocid 0,5 százalékos oldattal a kis jármű. A fertőtlenítést a hajnali órákban végzik” – írta akkor a Kemma.

Kínában pedig modern technikával és nagy kapacitású gépek hadával mutatják, hogy kézben tartják az eseményeket, az alábbi videón az látható, ahogy több száz, hatalmas permetezővel felszerelt kamion fújja a fertőtlenítőt Lojang kétmilliós városára.

Az oroszok ezt az ötletet másolták le saját eszközeikkel. Modern permetező teherautók híján azt használták, ami mindenhol akad szerte az országban. A hadsereg levetett technikáját, egy sugárhajtóművet vetettek be a fertőtlenítő anyag kijuttatására. A hatalmas port verő erőforrást egy Ural-4320 tolja maga előtt, és a videók tanúsága szerint tényleg hatékony a módszer, gyakorlatilag mindent beborít a nagy sebességgel kiáramló gáz.