A koronavírus okozta COVID-19 elnevezésű megbetegedés cseppfertőzéssel terjed, kivédésére rengeteg vélt vagy valós módszer terjed az Interneten. Mindenki a maga módján és az elérhető eszközökkel harcol a fertőzés ellen, az emberek közelségét nehezen kizáró taxisofőrök például saját, szeparált vezetői kabinnal. 

Ilyen házilag barkácsolt barikádot először még januárban, a vírus terjedésének első hulláma során láttunk Pekingben készült felvételeken. 

Volt aki inkább a teljes védőfelszerelésben (búvárszemüveg(?), vegyvédelmi ruha, arcmaszk, kesztyű) bízott, szintén Pekingben, február derekán amikor még világszerte mindössze 7700 igazolt beteget tartott számon a WHO.  

Az elválasztófalat egy mongol sofőr vitte mesteri szintre, ez már nem egy ragasztószalaggal felrögzített darab.

Így védekeznek ötletes taxisok a koronavírus ellen világszerte 1

A vírus és a magát fóliasátorral elszigetelő taxisofőr ötlete is körbeért azóta a Földön. Március közepére New Yorkból töltöttek fel egy ugyanolyan átalakított kabrinról videót, amit bő egy hónapja Pekigből láthattunk. Ezen egy Lyft szolgáltatást biztosító autós (nem hivatásos taxisofőr, hanem a közösségi autózást lehetővé tevő mobilos applikáción utasokat felvevő átlagember) látható, aki nem adta fel a munkát, de nyilvánvalóan csökkenteni akarta a kockázatot. 

Budapesten jelenleg a BKK legfrissebb bejegyzése szerint az első ajtós felszállás tilalmával, és kordonnal védik a buszsofőröket.