Ilyen, amikor a valóság másolja a képzeletet 1
Ilyen, amikor a valóság másolja a képzeletet 2

Ilyen, amikor a valóság másolja a képzeletet

Ilyen, amikor a valóság másolja a képzeletet

Ilyen, amikor a valóság másolja a képzeletet 6
Ilyen, amikor a valóság másolja a képzeletet 7
Ilyen, amikor a valóság másolja a képzeletet 8
Fotó megosztása:

 

A számítástechnika fejlődésével egyre nehezebb megkülönböztetni a valódit a másolattól. Komplett filmeket nézhetünk végig anélkül, hogy rájönnénk, nem színészek munkáját, csupán mesterséges intelligencia által létrehozott pixeltömeget nézünk. Lassan odáig is eljutunk, hogy a fényképek, filmfelvételek elveszítik bizonyító jellegüket, számítógépes grafikával hamis alibit gyárthatunk vagy éppen bemárhatunk valakit.

Vannak persze szórakoztatóbb folyományai is a fejlődésnek. A Gran Turismo Sport konzoljátékban például a résztvevők a világ tetszőleges pontján elhelyezhetik és megörökíthetik autójukat; az eredmény egy tökéletesen élethű kép.

A Lexus brit marketingesei ezen csavartak egy nagyot: kikeresték a játék adatbázisából azokat a virtuális fotókat, amelyek a márka luxuskupéját, az LC-t ábrázolják különböző londoni környezetekben. Részletesen kielemezték a képek fényviszonyait, a beállításokat, majd kimentek a helyszínre, és megfotózták ugyanazt a jelenetet – immár valódi autókkal, valódi házakkal, valódi napfelkeltével.

Galériánkban az így született képeket tekintheted meg, párba állítva virtuális megfelelőjükkel. A Lexus azonban nem árulta el, hogy melyik kép melyik – te meg tudod különböztetni a valóságot az álomtól?