Amikor a hó az úr, és már nincs kiút, akkor bármilyen segítség jól jöhet, így néha egész extrém helyzetet szülnek ezek a téli elakadások. Tavaly télen egy elakadt Lada Niva került ki szorult helyzetéből szokatlan megmentő segítségével. Egy kétpúpú tevét kötöttek a kötél végére. Reméljük, jó helyre tekerték be a vonószemet!

Ez a tevefajta egyébként szerte Ázsiában elterjedt, Közép-Kazahsztántól Dél-Mongólián és Északnyugat-Kínán át a Sárga-folyó nagy ívéig. Az i. e. 3. évezredben kezdték háziasítani. Teherhordásra és más munkákra Ázsia sok részén használják, háziasított állományát 2,5 millió példányra becsülik. Kis-Ázsiától Mandzsúriáig, északi irányban egészen Omszkig megtalálható.

a videó a hirdetés után indul

Az Egyesült Államokban elakadt méretes kamiont pedig négy ló ereje húzta ki a csávából. Ami nem egyenlő négy lóerővel, mert egy átlagos ember körülbelül 1,2 lóerőt tud kifejteni rövid ideig, és 0,1 lóerőt folyamatosan. Egy edzett atléta 0,3 lóerős teljesítményt tud fenntartani néhány órán keresztül. Egy ló csúcsteljesítménye 15 lóerő körül van, az átlagos teljesítménye valamivel egy lóerő alatt marad. Bár a videón látható jószágok nem kizárt, hogy 1 lóerő felett tudnak teljesíteni hosszútávon is.

A legfrissebb Oroszországban rögzített esetben pedig a kötött pályán mozgó villamos volt a megmentő. Szerencsére pont jókor volt jó helyen, a tűzoltó pedig folytathatta útját.