A szovjet vezérnek készített ZIS-115 a maga idejében a világ legbiztonságosabb autójának számított. Sztálin kérésére teljes páncélzatot kapott, így súlya elérte a közel 5 tonnát.

A 6,0 literes motorral szerelt, 162 lóerős monstrumot 1947-ben készítették, végsebessége 120 km/óra volt és 28 liter üzemanyagot szippantott fel száz kilométeren. Az autó állítólag megvédte utasait bármilyen akkori lőfegyver vagy repesz ellen.

Egyes pletykák szerint Sztálin először az autó tervezőit ültette a gépkocsiba, rajtuk próbálták ki élesben, hogy valóban megfelelő védelmet nyújt-e. A géppuskasorozat leadása után az autón állítólag még csak horpadások sem keletkeztek, így Szovjetunió Minisztertanácsának 1. elnöke elégedett lehetett.

 

A Sztálin Autógyár (Zavod imenyi Sztalina = ZIS) légkondicionált, 6 méter hosszú páncélosát 2019. december 27-én éjszaka lopták el egy moszkvai garázsból, értesült róla az RT. A jármű Ruszlan Tarpan tulajdonában van, aki egy biztonságtechnikai cég vezetője. A férfi az orosz média szerint jelenleg a szülőföldjén, Ukrajnában házi őrizetben tartják.

A tolvajok ugyan sikerrel jártak, elvontatták a ZIS-t és egy másik garázsban pihentették, de túladni rajta már nem tudtak, ugyanis a rendőrség néhány nap alatt lekapcsolta őket, az autót pedig sértetlenül megtalálták. Az elnöki páncélautó értéke durván 830 millió forint, szóval nem véletlenül lovasították meg.

A ZIS-115 hat személy kényelmes szállítására volt alkalmas, 7,5 centiméter vastagságú ablakait hidraulikus emelőkkel látták el, különben súlyuk miatt nem lehetett volna felhúzni azokat.

Ellopták Sztálin páncélozott autóját 1

Ellopták Sztálin páncélozott autóját 2

Ellopták Sztálin páncélozott autóját 3