Ön hogy látja az autóipar helyzetét?

Az ipar 4.0, az elektromobilitás, az autonóm vezetési technológiák és a szabályozási környezet a járműipar történetének talán legnagyobb, legintenzívebb változását hozzák. A piacok növekedésének lassulása miatt sokan krízist kiáltanak. Azt gondolom, az iparág nem válságban, hanem struktúraváltásban van: a világ járműipara évek óta az említett irányok mentén gondolkozik és dolgozik, hiszen autógyártás nem létezik innováció nélkül. Ez egy folyamatos tevékenység, a mindennapjaink része. Itt az EU-s szabályok okozta extrém tempó okozza a kihívást.

Suzuki: Intenzív struktúraváltás az autóiparban (x) 1

Dr. Urbán László

Hogyan jelenik meg ez az innováció Önöknél a mindennapok szintjén?

Kísérleti fejlesztés, azaz a hazai gyártású járművek prototípusgyártása, a sorozatgyártás előkészítése zajlik Esztergomban. Az úgynevezett design proto, alap- és alkalmazott kutatás eredménye, „papíron”, valójában digitálisan érkezik hozzánk Japánból tervrajzok formájában. Mérnökeink és technikusaink ebből hozzák létre a prototípust, a Vitaráét és az SX4 S-CROSS-ét például. A tesztelési eredmények, visszajelzések, mérési adatok alapján esztergomi gyárunkban megépülnek a pilot, avagy előszériás gépkocsik. Egy-egy modell prototípusfejlesztése hozzávetőlegesen 2000-2500, a gyártástechnológiát is érintő megoldást, több száz mérnöki és technikusi munkaórát, a teljes munkatársi gárdát megmozgató feladatot jelent, illetve sok milliárd forint értékű befektetést igényel. Az új modellek, illetve modellfrissítések fejlesztése folyamatosan zajlik a Suzukinál. Kollégáim ezt a feladatot a sorozatgyártással kapcsolatos napi munkájuk ellátása mellett végzik, folyamatos párbeszédben és együttműködésben partnereinkkel. Az ő közös munkájuk a garancia a Suzuki által képviselt mentalitás és innovációs gondolatok minőségi kivitelezésére.

Ön szerint mit hoz a jövő az ipar számára? Hogyan követi le a jelenlegi trendeket a Suzuki?

A környezetbarát és fenntartható járműgyártási törekvések térhódításával összhangban, a Suzuki Motor Corporation jelenleg a hibrid technológia és -modellek fejlesztésére összpontosít. Anyavállalatunk emellett együttműködést folytat a Toyotával az elektromos autók bevezetésére az indiai piacon. A két fél többek között az autonóm vezetési rendszerek kifejlesztésén is dolgozik.

További információk