Tavaly nyár végén írtunk arról itt a Vezessen, hogy mire is jó a forgalmiban található vonalkód. A témát nemrég újra felkapták a hazai autósok, amely úgy tűnik, eljutott a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatóhoz is, akik kiadtak egy fontos közleményt ezzel kapcsolatban.

Forgalmi engedéllyel e-matricát venni? | Mi az igazság?

 

A magyarországi forgalmi engedélyben szereplő vonalkód a jármű rendszámát tartalmazza. E-matrica vásárlásakor azonban nemcsak a rendszámot kell megadni, hanem a jármű felségjelzését és a díjkategóriáját is, az érvényességi idő mellett. A díjkategóriát a vonalkód nem tartalmazza! Ez a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J, F.1 és S.1. mezők) alapján állapítható meg. Épp a tipikus felhasználói tévesztések elkerülése érdekében szokta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy az e-matricát a megfelelő díjkategóriában váltsák meg és feltétlenül ellenőrizzék az adatok helyességét még az e-matrica kifizetése előtt!

 

A NÚSZ ügyfélszolgálati irodái egyébként alkalmasak a vonalkódos rendszámbeolvasásra, az ehhez szükséges feltételek viszont nem minden viszonteladónál adottak. Azoknak vásárlóknak, akik szeretnék elkerülni a tévesztést, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt ajánljuk, ahol csak egyszer kell megadni ezeket az adatokat, ráadásul sorban állás és külön kényelmi díj megfizetése nélkül lehet e-matricát vásárolni. (forrás)

Mire jó még ez a vonalkód?

Ha elhagyod a rendszámot, vagy megsérült és újat szeretnél

Az új típusú rendszámtábla utángyártása kizárólag a regisztrációs matrica megléte esetén engedélyezhető. Ez esetben az ügyfél a rendszámtábla utángyártására vonatkozó kérelmével egyidejűleg nyilatkozik a közlekedési igazgatási hatóságnál a regisztrációs matrica meglétéről és sértetlenségéről. A közlekedési igazgatási hatóság a forgalmi engedélyen szereplő regisztrációs matrica vonalkódja vagy az ügyfél nyilatkozata alapján engedélyezi az utángyártást. Engedélyezés hiányában csak átrendszámozás lehetséges.