A legtöbb autós rendszeresen találkozik ezzel a vonalkóddal, de sokaknak meg sem fordul a fejében, hogy ez vajon mire való, milyen információt tartalmaz. Utánajártunk a dolognak.

A forgalmiban lévő vonalkód annak a regisztrációs matricának a kódja, ami a szélvédő sarkába van ragasztva. A műszaki vizsgával és az eredetiségvizsgálattal összevetve ez a vonalkód bizonyítja a hitelességet, amely a jármű, a rendszám és a forgalmi engedély összetartozását igazolhatja a különféle hatósági eljárások, vizsgálatok során.

Frissítés!

“A jármű regisztrációs matricájának a sorozatszámát nem tartalmazza a forgalmiban lévő vonalkód. Kizárólag a forgalmi rendszám van benne, így a vonalkód a regisztrációs matrica utángyártásához nem elegendő” – írta nekünk Tibor, aki okmányirodában dolgozik.

Mire jó még ez a vonalkód?

Ha elhagyod a rendszámot, vagy megsérült és újat szeretnél

Az új típusú rendszámtábla utángyártása kizárólag a regisztrációs matrica megléte esetén engedélyezhető. Ez esetben az ügyfél a rendszámtábla utángyártására vonatkozó kérelmével egyidejűleg nyilatkozik a közlekedési igazgatási hatóságnál a regisztrációs matrica meglétéről és sértetlenségéről. A közlekedési igazgatási hatóság a forgalmi engedélyen szereplő regisztrációs matrica vonalkódja vagy az ügyfél nyilatkozata alapján engedélyezi az utángyártást. Engedélyezés hiányában csak átrendszámozás lehetséges.

Ha autópálya-matricát szeretnél vásárolni

Amennyiben nem SMS-ben kérsz matricát az autódra, hanem például egy benzinkúton vásárolnád azt meg, akkor a kérheted a pénztárost, hogy a “bélaelemérjázmin hétkilenckettőzés” helyett simán csak lecsippantsd a forgalmidon lévő vonalkódot, mint egy dobozos üdítőt, és már ott is figyel a rendszámod az e-matricán.