Az ország teljhatalmú vezetője jelenleg Gurbanguly Mälikgulyýewiç Berdimuhamedow, aki még a diktátorok között is különcnek számít.

Az eredetileg fogorvos Berdimuhamedov hatalomra jutása óta több területen villantotta meg tehetségét: történészként, énekesként, lemez- és versenylovasként, illetve biciklistaként is népszerű és eredményes.

De legkedvesebb hobbija az autóversenyzés, és egy komplett állammal a zsebében azt csinál, amit csak akar. Az állami tévé gyakran közvetíti, amikor éppen versenyeket nyer, vagy épp csak keresztbe csapat valahol. Az akció a 22. perc környékén jön el.

Esetünkben a pokol bejáratánál, ami a Kara-kum sivatag közepén helyezkedik el, Aşgabattól körülbelül 260 kilométernyire északra. Egy 1971-es fúrás során szovjet geológusok egy földgázzal teli barlangot tártak fel. A fúrótorony alatt beomlott a föld, és a helyén keletkezett kráterből ömleni kezdtek a gázok. A mérgező kibocsátás megelőzése érdekében a geológusok úgy döntöttek, hogy a földgázt meggyújtják, remélve, hogy a tűz égése során néhány napon belül elemészti a barlangban található összes földgázt, majd kialszik. Nem így történt, a földgáz még mindig ég, immár 48 éve folyamatosan, így a helyiek elnevezték a barlang maradványát „a pokol kapujának”.

2010 áprilisában az elnök még be akarta temettetni a lyukat, de úgy tűnik, azóta megbarátkozott vele, és talán valaki a fülébe súgta, hogy ha másért nem, ezért a lángoló gödörért jönnek a turisták.