Ha a sztárvilágban történt balesetekre gondolunk, akkor a legtöbb autórajongónak valószínűleg James Dean ugrik be elsőként.

Dean statisztaként kezdte karrierjét egy Coca-Cola-reklámfilmben, majd néhány sikertelen szerep után az Édentől keletre című filmmel futott be. A film sikere révén vehette meg azt Porsche 550 Spydert, amiben 1955. szeptember 30-án – mindössze 24 évesen – szörnyethalt egy karambol során, miközben egy autóversenyre igyekezett.

A balesetről készült helyszíni fotók pedig nemsokára kalapács alá kerülnek. A képgyűjtemény harminc darab fekete-fehér fotót tartalmaz, és található közte számos olyan, amely még soha nem látott napvilágot. A képeket eredetileg a színész mellett ülő Porsche-alkalmazott, Rolf Wutherich perében használták volna bizonyíték gyanánt, aki csúnyán megsérült a balesetben. A tárgyalásra végül nem került sor.

A gyűjtemény 12 felülnézeti és 18 közeli képből áll, amelyeket együttesen árvereznek el. A képgyűjteményért 20 ezer dollárt várnak, amely átszámítva durván 6 millió forint. Az árverésre augusztus 8-15. között kerül sor, online.

Eladják a világ talán leghíresebb balesetének eddig soha nem látott helyszíni fotóit 2

Fotó: RR Auction

A Porsche 550 Spydert egyébként a világ leggonoszabb autójának kiáltották ki akkoriban. Hátborzongató olvasni az ezüst sportautó történetet, ugyanis tényleges halálesetek és szerencsétlenségek sora köthető az 1955-ös sportautóhoz.

A világhírű színész 1955 őszén karambolozott, és halt bele sérüléseibe, de a roncsok elszállításakor leestek a trélerről, egy szerelő kettős lábtörést szenvedett. A motor Troy McHenry orvoshoz került, ő első versenyén életét vesztette, a hajtáslánc megvásárlója szintén súlyos balesetet szenvedett.

A gumiabroncsok is örökölték az átkot, újdonsült tulajdonosukat árokba borulással jutalmazták. A roncs többi részét kiállították, de leégett körülöttük minden, majd újból kiállították, ahol egy nézőre estek rá csípőtörést okozva. Ezzel még nem ért véget a balszerencse áradása, egy utolsó balesetet követően egyszerűen eltűnt a roncs, senki sem tudja, ma hol lehet. Talán nem is baj…