Kilógnak és meglógnak, vagyis feladják a dugóban várakozást. Az eset az A1-esen történt két kamion ütközése miatt az egész autópályát lezárták, így pillanatok alatt hatalmas dugó alakult ki. Ahogy kell, az autósok meghagyták a helyszínre igyekező mentőknek a kötelező mentősávot, a várakozást feladók pedig ezt a lehetőséget használták ki.

Menetiránnyal szembefordulva indultak el, így elkerülve a hosszú várakozást. Talán még egy autónál megmagyarázható, hogy szintén vészhelyzet miatt választotta a sofőr a szabálytalan megoldást, de a videón jól látható, hogy többen is indulnak visszafelé.

Tették mindezt úgy, hogy a mentősávban haladóknak elég komoly, 320 eurós (105 ezer forint) bírság jár Németországban, ráadásul két büntetőpontot is kapnak jogosítványukra.

Mi a helyzet itthon? Mit ír pontosan a KRESZ?

37. § (8) Az azonos irányú forgalom számára két vagy ennél több forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton kialakult forgalmi torlódás esetében – a (4) bekezdés b)-e) pontjában meghatározott járművek akadálytalan továbbhaladásának biztosítása érdekében –

a) a belső (bal szélső) forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a forgalmi sáv bal szélére kell húzódni,

b) az egyéb forgalmi sávokban közlekedőknek a forgalmi sávban a lehetséges mértékben jobbra kell húzódni,

és – ha az így kialakuló „folyosóban” történő biztonságos elhaladás azt szükségessé teszi – a forgalmi sávokat kijelölő terelővonalak átlépésével kell haladni és megállni.

A mentősáv kialakítását haladéktalanul meg kell kezdeni, mihelyt a továbbhaladás nem lehetséges, és a torlódás elkerülhetetlen, függetlenül attól, hogy a sürgősségi egységek már a közelben vannak-e, vagy sem. Az előírás betartása minden jármű számára kötelező.